Hlavní obsah

Praha si nechá vytvořit projekt části oprav parku na Vítkově

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát si nechá vytvořit projekt první části oprav parku na Vítkově v Praze 3. Dokument vyjde město na 4,77 milionu korun a jeho vypracování zabere zhruba osm měsíců.

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Dokument pro město vytvoří sdružení VZ Vítkov, které tvoří společnost Masák & Partner a Ateliér Krejčiříkovi. Náklady na samotnou opravu jsou plánovány na 20 milionů korun. Vrch Vítkov se nachází v Praze 3, kterou odděluje na severu od Karlína. Pojmenován je po pražském měšťanovi Vítkovi z Hory.

V současné chvíli se jedná o rekonstrukci páteřní cesty a jejího bezprostředního okolí. Vybraná firma dodá projektovou dokumentaci nutnou pro stavební povolení a provedení prací. Zároveň zajistí autorský dozor včetně inženýrské činnosti potřebné pro vydání stavebního povolení.

Magistrát si nechal v uplynulých letech vypracovat studii revitalizace celého Vítkova. Podle ní by v následujících letech měla být obnovena zeleň, porosty na svazích a zlepšit se má celková prostupnost sítě schodišť a cest. Obnova čeká inženýrské sítě, osvětlení nebo zázemí pro údržbu i obyvatele.

Dominantou Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Vznikl ve 30. letech 20. století. Měl nejen připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání Parlamentu a k dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Nyní je v něm expozice českých a československých moderních dějin, která byla otevřená v roce 2009, spadající pod Národní muzeum.

Reklama

Související témata:

Doporučované