Hlavní obsah

Praha si půjčí pět miliard. Ani v krizi nechce zastavit stavbu metra D

Foto: Jiří Černický

Takto má vypadat jedna ze stanic metra D, na jehož výstavbu si Praha půjčí.

Reklama

Praha sestavila rozpočet pro rok 2021. Kvůli covidu přijde v příštím roce o miliardy. Hodlá přesto zachovat investice, půjčit si na ně chce pět miliard korun. Půjdou například do příprav stavby metra D.

Článek

Výše investic dosáhne téměř 15 miliard korun. „Uvědomuji si, že pro udržení pražské ekonomiky v době krize jsou investice klíčové,“ řekl Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu. „Mou hlavní prioritou proto bylo zajistit finance na rozjeté i připravované projekty. Z toho důvodu jsme se rozhodli půjčit si na strategické projekty zhruba pět miliard korun. Na druhé straně příští rok dojde ke splacení části končících úvěrů, na které jsme si již vytvořili finanční rezervy. Míra zadlužení města tak zůstane srovnatelná. Peníze nebudeme projídat. Investujeme je do rozvoje našeho města, dáme práci podnikatelskému sektoru a podpoříme tak zaměstnanost.“

Z investic bude směřovat největší podíl do rozvoje pražské dopravy, a to více než 4,5 miliardy korun. Prioritami města jsou podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana výstavba a rekonstrukce tramvajových tratí nebo opravy mostů, stejně jako pokračující investice do metra D a parkovacích kapacit. „Na výstavbu kanalizací a projekty životního prostředí jsou připraveny dvě miliardy korun. Město také vyčlení miliardu korun na rekonstrukce a navyšování kapacit pražských škol a školek,“ upřesnil Hofman.

Vedení města schválilo rozpočet na příští rok, který počítá s příjmy a výdaji 87,8 miliardy korun, což je mírně více než letos.

„I přes složitou situaci se nám s koaličními partnery podařilo sestavit rozpočet se stabilním objemem investic. To považuji v této nejisté době za dobrou zprávu pro všechny Pražany. Kvůli očekávaným nižším příjmům jsme však museli po mnoha letech růstu přistoupit ke škrtům v běžných výdajích. Ty se dotkly všech oblastí působení města s výjimkou veřejné dopravy a svozu odpadu,“ dodal Vyhnánek. „Nevylučuji, že se schválený rozpočet bude v příštím roce ještě měnit. Skutečný propad daňových příjmů nyní nelze přesně odhadnout.“

Úspory se ovšem nedotknou kromě MHD a svozu odpadu ani městských částí. Návrh rozpočtu projednají 17. prosince pražští zastupitelé.

Reklama

Doporučované