Hlavní obsah

Praha spustí kampaň upozorňující dlužníky na tzv. milostivé léto

Foto: Prague City Tourism

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát spustí kampaň upozorňující dlužníky na možnost zbavit se dluhu při tzv. milostivém létu. Zároveň bude spuštěna informační linka.

Článek

Vedení Prahy zároveň vyzvalo všechny své firmy a organizace, aby začaly s dlužníky komunikovat. Kolika přesně lidí se exekuce v metropoli týká a kolik lidé dluží, nyní nelze přesně říci.

Milostivé léto se týká dlužníků veřejných institucí a firem. Pokud splatí původní dlužnou částku a 908 korun odměnu exekutorovi, tak se jim odpustí penále, úroky a další platby. Léto začne 28. října 2021 a skončí 28. ledna 2022.

„Milostivé léto znamená obrovskou šanci pro mnoho dlužníků na nový začátek bez dluhů. V ČR jsou statisíce lidí, kteří nejsou schopni se vymanit z dluhové pasti, protože dlužná částka vyrostla kvůli nemravně vysokému příslušenství a nákladům exekuce na mnohonásobek. Chceme za Prahu udělat vše, aby se o možnosti zbavit dluhu co nejvíc lidí dozvědělo,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová.

Magistrát spustí informační kampaň. Vyroben je informační leták, který bude v tištěné i digitální podobě. Distribuován bude v MHD, na internetu či v městských institucích. Vysílány budou rovněž audiovizuální spoty. Z letáku se lidé dozví, jak přesně postupovat. Pokud by postupu nerozuměli, bude pro ně zřízena zdarma infolinka. Dluhovou poradnu má také organizace Člověk v tísni na telefonu 770 600 800, se kterou magistrát spolupracuje. Činnosti poraden budou koordinovány.

Kolik je v Praze přesně dlužníků, není zatím jasné, neboť řada lidí může mít hned několik exekucí naráz. Lidé podle představitelů města dluží například dopravnímu podniku (DPP), Pražské plynárenské, Pražské energetice nebo Pražským službám za svoz odpadu. Pokud se do akce městské firmy zapojí, dostanou podle poslance Patrika Nachera peníze v podobě jistin, které nyní nemají. Radnicím zas lidé dluží například na nájmech či na nezaplacených přestupcích při parkování v placených zónách. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský řekl, že sedmá městská část ke kontaktování dlužníků využije registr obyvatel. Pomoci lidem z exekucí a snížit tak počet dlužníků považuje za veřejný zájem.

Jednou z firem, které lidé dluží vysokou souhrnnou částku, je zmíněný DPP. Podle náměstka primátora Adama Scheinherra se podniku týká až 173.000 exekucí v celkové výši přes 180 milionů korun. „Abychom to všem zjednodušili, tak v DPP podnikneme vlastní marketingovou kampaň, aby se informace dostala k co nejvíce lidem,“ řekl. Upozornění tak bude mj. v prostředcích MHD nebo v dopravním centru.

Nacher vyzval dlužníky, aby řešení problému nenechávali na poslední chvíli. „Počítejme s tím, že tam bude vždy zpoždění, které se bude zvětšovat podle počtu povinných,“ řekl.

Vedení města dnes schválilo usnesení, kterým žádají všechny městské subjekty, radnice a jejich firmy, aby se do akce zapojily a informovali své dlužníky či zákazníky. Magistrát k tomu poskytne zmíněné letáky i podrobnější manuál pro úředníky, jak postupovat.

V Česku začalo za prvních devět měsíců 332 100 nových exekucí. Je to zhruba o šest procent víc než loni za stejnou dobu, kdy jich bylo 312 400. Největší meziroční přírůstek byl ve východních Čechách, a to téměř o 16 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované