Hlavní obsah

Praha spustí kurzy pro lidi, kteří přišli o práci kvůli covidu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát spustí program vzdělávání zaměřený na digitální dovednosti a inovace. Lidem, kteří přišli o práci kvůli opatřením proti koronaviru, program umožní zvýšit šanci získat nové zaměstnání.

Článek

Program město spustí na začátku roku 2021. Na kolik pořádání kurzů vyjde, zatím není jasné. ČTK to dnes sdělil pražský radní Vít Šimral (Piráti). Program bude fungovat prostřednictvím Podnikatelského inovačního centra (PIC), které bude spadat pod Pražský inovační institut (PII).

„Nabídka bude zaměřena zejména na digitální dovednosti a na podporu rozvoje inovací využitelných v zaměstnání i podnikání. Tedy to, co nelze tak jednoduše najít jinde a co by mělo posílit ekonomickou a sociální odolnost proti takovým mimořádným situacím, jako je covidová krize,“ uvedl Šimral.

Program má pomoci uplatnit se například lidem dosud pracujícím v gastronomii nebo turismu, které patří mezi nejzasaženější odvětví. Cílem je podle Šimrala zajistit vyšší míru ekonomické přidané hodnoty a pomoci transformovat takto pražskou ekonomiku.

Náklady na kurzy nejsou zatím přesně známy. „Provoz PIC přijde ročně na nižší miliony korun, nicméně v té částce je zahrnuto mnohem více než pořádání kurzů,“ uvedl Šimral. Záležet bude také na počtu zájemců. „Nepochybně budou existovat programy, které budou dostupné zdarma, typicky pro sociálně slabé, někde by to ale bylo kontraproduktivní. Část nákladů navíc ponesou partneři programů. Nemluvil bych v tomto případě ale o nákladech, nýbrž o investici,“ sdělil ředitel PII Bohumil Kartous.

PIC by mělo začít fungovat od ledna či února roku 2021. Jednotlivé programy město plánuje spouštět zároveň s otevřením centra. Lidé se budou moci hlásit on-line a kapacita se bude lišit. „Prostor PIC pojme až 100 lidí, ale při on-line či hybridních řešeních nejsme omezeni,“ uvedl Kartous.

Magistrát již zřídil komisi pro restrukturalizaci pražské ekonomiky. Ta se bude zabývat dopady koronavirové krize a právě změnou fungování ekonomiky. Skupina bude usilovat o to, aby kroky ke znalostní ekonomice a produkci s vysokou přidanou hodnotou byly efektivní. Město zřídilo i další ekonomickou skupinu, která řeší aktuální dopad pandemie.

V rámci podpory podnikatelům město mimo jiné dalo slevy na nájemném nebo spustilo program turistických voucherů, které mají podpořit turistický ruch. Restauracím magistrát odpustil nájemné za předzahrádky a spustil vlastní program garance výhodných půjček, kam vložil peníze z evropských fondů. Z rozpočtu Prahy šla část peněz také na podporu kultury.

V důsledku pandemie očekává vedení hlavního města propad příjmů přes deset miliard korun. Z toho propad daňových příjmů zřejmě dosáhne přes šest miliard.

Reklama

Doporučované