Hlavní obsah

Praha udělá studii malešicko-hostivařské průmyslové oblasti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát si nechá zpracovat studii rozvoje a poté také analýzu potřeb malešicko-hostivařské průmyslové oblasti na východě Prahy.

Článek

První dokument by měl být hotov do konce letošního července a druhý potom do konce června 2022. Náklady na oba dokumenty činí celkem asi čtyři miliony korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. V průmyslové oblasti, kde je například i malešická spalovna, fungují zhruba dvě tisícovky firem, které zaměstnávají dohromady až 50.000 lidí.

„Neměla by (studie) mít charakter podrobných studií, ale určité strategie. Vychází to z toho, že si uvědomuje potřeby hlavního města Prahy ke zbytku republiky i jako sídla určitého druhu průmyslu,“ řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Průmyslová oblast byla v místech té současné naplánována již ve 30. letech minulého století. Budována pak začala být v 50. a 60. letech. „Není to brownfield z 18. či 19. století uvnitř města a je potřeba rozmyslet strategii rozvoje toho území,“ řekl Hlaváček.

Na studii rozvoje bude magistrát spolupracovat mimo jiné s dotčenými městskými částmi. Jednat bude rovněž s firmami, které zde sídlí. Zároveň podle Hlaváčka v některých okrajových oblastech území vznikl zájem investorů stavět bytové domy, což na některých místech územní plán umožňuje. „Všechny tyto věci je třeba zvážit,“ řekl Hlaváček.

Plánovaná socioekonomická analýza se bude zabývat vývojem výměry a stavů jednotlivých ploch v územním plánu v letech 2010 až 2020 a změny územního plánu. „Rovněž bude sledován vývoj skutečné výměry a změny v podnikatelských aktivitách na těchto plochách,“ píše se v materiálu, který schválili radní. Stav území bude porovnán s obdobnými plochami v zahraničí.

Na území rozprostírajícím se na území několika městských částí je jednou z hlavních tepen Průmyslová ulice. Nachází se zde mimo jiné konečná stanice metra A Depo Hostivař, ústřední dílny a administrativní objekty dopravního podniku, železniční uzel využívaný Českou poštou, depo společnosti PPL, spalovna, teplárna, rozvodna, chladírny, skladovací a výrobní haly, drobné provozy, betonárna nebo ústřední depozitář Národní knihovny.

Reklama

Související témata:

Doporučované