Hlavní obsah

Praha už není „best in covid“. Hřib ukázal na viníky

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Index rizika ukazuje hodnotu 68. Snímek z Prahy 6.

Reklama

Hlavní město dlouho snižovalo republikový průměr, začátkem prosince dokonce index rizika odpovídal druhému stupni opatření. Situace se ale o víkendu změnila.

Článek

Epidemická situace v hlavním městě se za posledních pět dní výrazně zhoršila. Index rizika protiepidemického systému (PES) za tu dobu stoupl o sedmnáct bodů na hodnotu 68, čímž se Praha – po dlouhé době – zařadila až na pomyslnou druhou příčku za Jihočeský kraj.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Prahu na pozici nejbezpečnějšího regionu vystřídal Jihočeský kraj.

„Stoupající hodnota indexu rizika PES v celé republice je způsobena nedávným rozvolněním opatření a neschopností vlády je znovu zavést,“ uvedl pro Seznam Zprávy pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Problémem je neochota některých občanů nadále snášet omezení. Je to dáno tím, že politici sami nejdou příkladem a pomoc podnikatelům je u nás, například na rozdíl od Německa, nedostatečná.“

Zpomalit šíření koronaviru teď bude složité, přiznává pražský primátor. Další kroky podle něj musí učinit Ministerstvo zdravotnictví.

„Situaci v Praze stále bedlivě sledujeme a přistupujeme k ní se vším respektem. Provádíme například pravidelnou dezinfekci vozidel MHD, investujeme do informačních kampaní, rozšiřujeme přehled testovacích míst covid.praha.eu, naposledy například o antigenní testy,“ říká Hřib.

Praha se podle Hřiba navíc bude muset vypořádat s výraznými výpadky v rozpočtu.

„Na podporu podnikatelů jsme v rámci vlastních možností vytvořili vlastní záchranný program COVID Praha. Další pomoc pro podnikatele už ale musí zajistit vláda, která omezení vydává. Po schválení daňového balíčku bohužel dojde k výraznému omezení rozpočtových příjmů Prahy,“ dodal Hřib.

Srovnávat Prahu s ostatními regiony je složité, hlavní město má podstatně vyšší hustotu zalidnění než zbytek republiky.

„Zároveň dochází k velké mobilitě lidí, protože hranice se Středočeským krajem je pouze administrativní,“ připomíná primátor.

S antigenními testy mezi nejhoršími

Podobně složité je dohledat přesnou příčinu toho, proč roste index rizika.

„Od pátku nemáme žádnou informaci o tom, že by se zhoršovala situace například v domovech pro seniory,“ uvedla na dotaz redakce ředitelka odboru bezpečnosti Markéta Štalmachová.

„Pro nás je v tomto směru alarmujícím signálem, pokud domovy žádají o pomoc dobrovolníky Červeného kříže nebo armády. To už jsme v Praze zažili, v posledních týdnech se to ale neděje, všude teď zvládají vlastními silami,“ popisuje Štalmachová.

Pražané podle ní projevili velký zájem o antigenní testy. Ty jsou od pátku zdarma pro zájemce, kteří si zajistí místo v rezervačním systému.

Pro vysvětlení nárůstu indexu rizika to ale nestačí, antigenní testy se do něj totiž nepočítají. Pouze pozitivní antigenní test u lidí, kteří nemají příznaky onemocnění covidu-19, se posléze potvrzuje pomocí PCR testu.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli nárůstu počtu provedených antigenních testů chystá změnu metodiky výpočtu indexu rizika. Resort se přitom odkazuje na postup Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Ani při započtení antigenních testů by se ale Praha nevrátila do pozice premianta v potírání covidu-19. Právě naopak, hlavní město by se propadlo na desáté ze čtrnácti míst pomyslného žebříčku. Především ale proto, že ve zbytku republiky by data vypadala mnohem příznivěji.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Při započtení antigenních testů by celorepublikový index rizika měl hodnotu 66, což odpovídá 4. stupni pohotovosti.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už v pátek uvedl, že expertní skupina ministerstva bude muset řešit, zda vládě navrhne přesun do pátého stupně PES. Při vynechání antigenních testů se totiž hodnoty odpovídající nejhoršímu stupni pět drží už klíčový třetí den.

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v sobotním rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že Česko směřuje ke zpřísnění opatření, vláda by o přesunu do pátého stupně PES měla jednat v pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované