Hlavní obsah

Praha uzavře se SŽ memorandum o stavbě železnice na letiště

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní město uzavře se Správou železnic (SŽ) memorandum o spolupráci na přípravě stavby železničního spojení na Letiště Václava Havla.

Článek

Dohoda se týká vypořádání majetkoprávních vztahů a získání pozemků nutných pro stavbu terminálu a záchytného parkoviště P+R na Dlouhé Míli. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. V současnosti je dokončen jediný úsek trati k letišti, Negrelliho viadukt. Celá trať by měla být zprovozněna do roku 2028. Na letiště musí cestující nyní jezdit autobusy od stanice metra A Veleslavín.

Při výstavbě bude SŽ investorem železniční trati, dopravního terminálu a parkoviště P+R s asi 950 místy. Hlavní město zaplatí stavbu tramvajové trati Dědinská - Terminál 3 a vybuduje parkovací nástavbu o kapacitě 1050 míst. Pozemky, na kterých bude terminál stát, vlastní soukromníci. „Je proto vhodné začít systematickou majetkoprávní přípravu - nákup pozemků pro výše uvedené záměry,“ píše se v dokumentu.

Pozemky může SŽ od soukromých vlastníků vykupovat teprve po vydání územního rozhodnutí pro jednotlivé stavby. S vedením Prahy se proto správa domluvila, že pozemky začne vykupovat město, které je pak prodá SŽ. Od toho si obě strany slibují urychlení přípravy výstavby. V případě, že SŽ územní rozhodnutí nezíská a pozemky zůstanou ve vlastnictví Prahy, bude je hlavní město moci bez ohledu na zmíněné řízení využít ke stavbě tramvajové trati.

O modernizaci trati do Kladna a vybudování železničního spojení na letiště v Ruzyni se mluví už od 90. let minulého století. Nové spojení má být elektrizované, vedené po dvou kolejích a umožnit provoz vlaků na letiště i na Kladno v desetiminutových intervalech. Stavět by se podle dřívějších vyjádření SŽ mohlo začít v roce 2024. Plánované spojení vyjde na 40 miliard korun.

Reklama

Doporučované