Hlavní obsah

Praha vyhlašuje válku maskotům v centru. Je to organizovaný byznys, ne umění, říká Janek Rubeš

Janek Rubeš o novém nařízení magistrátu, které by mělo zakázat zvířecí maskoty v centru Prahy.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Nové nařízení magistrátu má zakázat třímetrové zvířecí maskoty, kteří se pohybují po centru Prahy. Mají přijít o nálepku buskingu, tedy pouličního umění, jehož provozování je legální – podle pražských radních totiž maskoti žádné umění neprovozují. A i podle autora Honest Guide Janka Rubeše se jedná o organizovaný byznys.

Článek

Třímetrové pandy, gorily nebo lední medvědi. Kdo se pohybuje v centru Prahy, jistě na tyto atrakce pro turisty narazil. Předchozímu vedení Prahy 1 tyto postavičky, vybírající od turistů peníze za fotografie, nevadily – označilo je za provozovatele buskingu, tedy pouličního umění. Současná politická reprezentace proti nim ale hodlá zakročit – magistrát připravuje novelu vyhlášky o buskingu, která podobné aktivity nebude označovat jako umění.

Pouliční umění se i v případě současné vyhlášky definuje jako umění, při kterém umělec využívá svého těla. „Jde o pohyb nebo hlas a používá pouze doplňkové předměty,” upřesňuje Janek Rubeš s tím, že i podle neupravené vyhlášky tito maskoti uměleckou aktivitu neprovozují.

„Myslím, že se shodneme, že toto umění není. Toto je organizovaný byznys,” uvádí Rubeš. „Je to poměrně velký byznys. Za tu chvíli, co jsme tady byli, se vybraly stovky korun. Za hodinu to tedy může být pár tisíc. Jednou za hodinu přijde člověk, který ty peníze vybere.” Podle Janka Rubeše lze takový kostým pořídit za necelých deset tisíc korun a tato částka se „zvířecím umělcům” poměrně rychle vrátí.

Reklama

Doporučované