Hlavní obsah

Praha vykáže kamiony a nemá okruh? Natočili jsme, jaké to bude ve vesnicích kolem

Kamionem kolem Prahy. Jde objet Městský okruh? Podívejte se sami.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní město se chystá vyhnat kamiony ze svých silnic. Doplatí na to zejména Říčany, které jsou na pomyslné objízdné trase. Přitom ani řidiči kamionů si neumí představit, jak silnice projedou.

Článek

Už před půl rokem pražský magistrát oznámil, že usiluje o zákaz vjezdu kamionů na Městský okruh. A tento měsíc město k zákazu schválilo technickou dokumentaci.

Zároveň došlo ke zrušení zákazu průjezdu kamionů přes Říčany, které o něj dlouze usilovaly a vydržel jim jen zhruba tři měsíce. Právě Říčany tak v případě, že se Praha uzavře kamionům, nejvíce doplatí na nedostavěný Pražský okruh.

Přes toto město totiž vede jediná myslitelná objízdná trasa pro nákladní vozy od dálnice D1 na hradeckou dálnici a dál na sever.

Jenomže tato trasa není ani zdaleka optimální. Řidiči nadměrných vozů se musí vydat po úzkých klikatých silničkách. A bloudí labyrintem zákazů. Navíc se musí vyhýbat protijedoucím vozidlům - a to je práce s přesností na milimetry.

V létě se nám přes Středočeský kraj nepodařilo projet. Vyrazili jsme od D1 přes Říčany a Český Brod, kde jsme narazili na zákazy a na hradeckou dálnici se nedostali.

Napodruhé se nám projet podařilo. V nejméně rušnou denní dobu to trvalo něco málo přes hodinu. Přes Prahu stejná cesta zabere mimo špičku zhruba 20 minut.

Reklama

Doporučované