Hlavní obsah

Praha vypíše soutěž na sjednocení orientačních prvků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Praha na jaře vypíše mezinárodní graficko-designérskou soutěž na podobu navigačních cedulí a dalších prvků informačního a orientačního systému v metropoli, který se má v budoucnu sjednotit. Rozhodli o tom dnes radní.

Článek

Modernizovaný systém má propojit a ucelit nyní roztříštěné orientační prvky a také zlepšit množství a kvalitu informací poskytovaných Pražanům a návštěvníkům města, například s využitím elektronických prvků a online dat.

Na přípravě modernizace systému město pracuje od roku 2017. Radní dnes schválili realizační studii, podle které nyní soutěž vyhlásí městská organizace Ropid, jež se stará o pražskou veřejnou dopravu. Ta měla rovněž na starost přípravu studie. „Počítáme s tím, že soutěž vypíšeme už na jaře. Bude veřejná, mezinárodní a budeme v ní hledat tým designérů z mnoha oborů,“ uvedl ředitel organizace Petr Tomčík. Náklady na soutěž mají být maximálně ve výši 5,4 milionu korun.

Nový systém by se měl týkat všech orientačních prvků ve městě, ať jsou určené pro pěší, automobily, cyklisty nebo MHD. Má také více využívat online informace o dopravě, které má město k dispozici. Důležitá je podle zástupců města zejména orientace na přestupních uzlech, přičemž právě na těchto místech bude Ropid po vysoutěžení novou podobu prvků primárně testovat, konkrétně na Florenci, Palmovce, Budějovické, na Hájích a na Nádraží Holešovice. Nové cedule budou umístěny také na pěší trase z Pařížské ulice na Výstaviště nebo na tramvajových linkách do Modřan a rovněž do Holyně, která se teprve bude stavět.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr k záměru řekl, že nyní je systém v metropoli roztříštěný a jeho prvky mají na starosti různí správci. „Identifikovali jsme, že správců je osm a každý si vytváří svůj vlastní systém,“ řekl. Sjednocení by podle náměstka mělo kromě jiného i zlevnit správu a údržbu.

Primátor Zdeněk Hřib doplnil, že po uskutečnění soutěže se nebudou cedule vyměňovat plošně. „Nechceme zbytečně utrácet za okamžitou plošnou výměnu všech cedulí, takže po realizaci pilotních projektů bude docházet k jejich výměně jen postupně v rámci rekonstrukcí plánovaných z jiných důvodů. Potrvá to tedy delší dobu, ale někdy se s tím začít musí,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované