Hlavní obsah

Praha vyráží do boje s Airbnb a záplavou turistů, píše The Guardian

Foto: Shutterstock

Ilustrační fotografie.

Reklama

Praha si získala nezáviděníhodnou reputaci. Stala se cílem rozluček se svobodou nebo tzv. pub crawls. Nyní město navrhlo „radikální útok“ proti Airbnb, protože nadměrná turistika Prahu zaplavuje a z centra vyhání místní obyvatele, píše britský deník The Guardian.

Článek

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba by přes Airbnb mělo být možné pronajmout jen pokoj, ne byt. Tento nápad je, uvádí Guardian, podle Hřiba hlavním bodem programu, jehož cílem je vrátit Prahu zpět lidem v Praze a zmírnit negativní dopady turistiky. Podle primátora růst Airbnb přeměnil město na „rozptýlený“ hotel a neschopnost omezit tuto službu „pojídá město zevnitř“.

„V minulosti jste mohli omezit počet turistů ve městě jednoduše schválením určitého počtu hotelů o určité kapacitě při procesu udílení stavebního povolení. Nyní Praha nemůže omezit ubytovací kapacity pro turisty. Čísla jsou opravdu kritická,“ řekl Hřib britskému listu.

Praha není ve svém postoji proti Airbnb sama, píše Guardian. Některá evropská města již zavedla vlastní omezení Airbnb a dalších podobných služeb. Amsterdam loni v lednu zpřísnil pravidla pro pronájem celých domů na méně než 30 dnů z nynějších 60 dnů. Vláda na Mallorce šla ještě dál a v roce 2018 zakázala všechny krátkodobé pronájmy bytů typu Airbnb na ostrově poté, co si místní obyvatelé stěžovali na prudký růst nájemného.

Zdeněk Hřib upozornil, že současná situace je daleko od původní myšlenky sdílené ekonomiky, kterou bylo nechat turisty bydlet u místních lidí doma, připravit jim snídani a říct jim něco zajímavého o městě. „Je to pouze rozptýlený hotel, kde zneužíváte pohodlí ostatních občanů města, místních obyvatel, a snažíte se vydělat na jejich úkor,“ řekl Hřib.

Dodal, že nejlepším způsobem by bylo regulovat Airbnb tak, aby byla zachována původní myšlenka sdílené ekonomiky. To znamená, že by byl stále možný pronájem pokoje v domě. Nebylo by však možné pronajmout celý byt, pokud není obydlen, nebo pronajímat ho po celý rok.

Společnost Airbnb, připomíná Guardian, ale nedávno zaznamenala významné vítězství. Evropský soudní dvůr rozhodl, že jedná spíše jako „služba společnosti“ než realitní agentura. Silnější regulaci ze strany městských úřadů se tak možná vyhne.

Prahu, která má asi 1,3 milionu obyvatel, v roce 2018 navštívilo osm milionů turistů. Ještě v roce 2000 to bylo jen 2,6 milionu. Počet turistů by měl dále růst, infrastruktura ani finance města však na to nejsou dostatečně vybavené, píše The Guardian.

Reklama

Doporučované