Hlavní obsah

Praha zakáže pyrotechniku v památkové zóně. Stop mají i lampiony štěstí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát zakáže na vybraných místech používat na silvestra a Nový rok pyrotechniku. Nebude to možné například v památkové rezervaci, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových zařízení.

Článek

„Na přelomu roku dochází především v centru města, například na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí, na náplavkách a na dalších místech tradičně hojně navštěvovaných lidmi k živelnému a nekontrolovatelnému odpalování pyrotechnických výrobků, a to i vyššího stupně nebezpečnosti,“ uvedla radní a předkladatelka novelizované vyhlášky Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu). „Často se tak děje v těsné blízkosti jiných osob, zvířat, zaparkovaných vozidel, budov a staveb bez ohledu na jejich památkovou ochranu. Pyrotechnické výrobky působí zranění, šok, trauma a smrt zvířatům jak volně žijícím, tak domácím. Výrobky také kontaminují životní prostředí silně toxickými chemickými látkami.“

Anketa

Jste pro zákaz pyrotechniky v Praze?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Město má navíc zvýšené výdaje spojené s likvidací odpadu z odpálené pyrotechniky. Návrh rozšiřuje zákaz používání pyrotechnických výrobků i na silvestra a na Nový rok, a to v nejcitlivějších částech Prahy, jakými jsou památková rezervace, vodní toky a jejich břehy, okolí nemocnic, domovů pro seniory, zvláště chráněná území, přírodní parky či okolí areálu zoologické zahrady.

Novelizovanou vyhlášku dnes schválili radní a ještě ji musí posvětit zastupitelstvo – platit má od 1. prosince.

Druhou novinkou, kterou vyhláška přináší, je úplný zákaz používání lampionů štěstí na celém území hlavního města. Motivací pro tento zákaz je riziko požárů. Lampion za letu uchovává po určitou dobu otevřený oheň, přičemž na směr, dopad a vyhoření výrobku po jeho vypuštění nemá člověk vliv. Posledním varováním byl podle radních nález vyhořelého lampionu štěstí v pavilonu slonů pražské zoo začátkem tohoto roku.

„Znění vyhlášky je kompromisem, který vychází vstříc četným připomínkám městských částí, odborů magistrátu, městské policie, ministerstva vnitra i občanů. Nechceme tradiční silvestrovskou zábavu zcela zakázat, ale omezit dopady používání pyrotechnických výrobků jak na život a zdraví lidí, tak i zvířat. Smyslem této regulace je zabránit škodám všeho druhu, které neomezené používání pyrotechniky v rámci silvestrovské noci v minulosti působilo,“ doplnila Kordová Marvanová.

Reklama

Doporučované