Hlavní obsah

Praha zastaví exekuci u 124 černých pasažérů

Foto: DPP

Město zastaví exekuce za jízdy načerno, které vznikly dětem do 15 let

Reklama

Jde o starší případy, kdy byli při jízdě bez platné jízdenky v městské dopravě přistiženi cestující v dětském věku.

Článek

Vedení Prahy se rozhodlo ukončit exekuce 124 lidí, kteří dlužili peníze Dopravnímu podniku za jízdu načerno. Dalších 40 jich ještě zbývá podniku vyřešit.

„Město se vypořádalo se všemi dětskými exekucemi dětí do 15 let s tím, že je zastaví,“ sdělil na svém Facebook starosta Prahy 7 a lídr uskupení Praha Sobě Jan Čižinský jeden z výsledků schůze Rady hlavního města.

„Chtěli bychom je zbavit dluhu, který si táhnou z dětství,“ vysvětlil pro Seznam.

Další radní Hana Marvanová pak pro ČTK upřesnila, že v těchto případech podnik odpouští takzvané příslušenství, ale samotný dluh nikoliv.

Jan Čižinský řekl, že jde o čtyři a více let staré případy, kdy byly při jízdě bez jízdenky přistiženy děti do 15 let. Ty už dnes jízdné na území Prahy neplatí. Stačí mít doklad o nároku na zvláštní ceny jízdného, který je ročně stojí dvacet korun.

Dluhy vznikly pouze v rámci Dopravního podniku hlavního města Prahy a město se rozhodlo od jejich vymáhání ustoupit, i když exekuovaní jsou už dnes v dospělém věku.

„Nesmí to vyznít tak, že se nemusí platit mezi patnácti a osmnácti, tak to není. Týká se to případů pod patnáct let, aby Praha neměla žádné dětské dlužníky v exekuci,“ řekl Jan Čižinský Seznamu.

Dlužnou částku město podle pražského radního smaže.

Dětmi s exekucemi se letos zabývaly vláda a Sněmovna. Dluhy dětí do 15 let přejdou na jejich zákonného zástupce či osobu, která je má v péči, vyplývá z novely insolvenčního zákona, kterou koncem srpna podepsal prezident Miloš Zeman.

V Česku čelí exekucím přes 6500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství. Dluhy typicky vznikly kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, nevrácení či poškození knihy v knihovně, faktuře za telekomunikační služby či kvůli jízdě načerno.

Reklama

Doporučované