Hlavní obsah

Praha získala zbraň proti vrakům. Odtažení trosek aut bude jednodušší

Foto: Seznam Zprávy

„Autovraky byly v Praze dlouhodobě problém,“ konstatuje primátorův náměstek Adam Scheinherr.

Reklama

Odtah opuštěných autovraků z pražských ulic by měl být jednodušší. Dosud nejasná definice pojmu „vrak“, která odstranění z ulic hlavního města bránila, totiž získala konkrétnější vymezení.

Článek

„Chyby v legislativě způsobily ve městech neuvěřitelné hromadění nepojízdných aut v ulicích,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib. „Tato opuštěná auta, která už nikdy nikdo nepoužije, pak blokovala tolik potřebná parkovací místa pro rezidenty. Jsem rád, že došlo ke změně zákona, který nám to umožní nyní efektivně řešit. Pokud lidé na nějaký vrak narazí, mohou ho nahlásit na Změňte.to. Jejich požadavek pak bude obratem předán k řešení.“

Novinkou, o níž Hřib hovoří, je změna zřizovací listiny organizace Správa služeb hlavního města Prahy, ke které došlo v reakci na čerstvou novelu zákona o pozemních komunikacích. Díky ní bude odtah opuštěných autovraků z pražských ulic do budoucna jednodušší. Zákon totiž v minulosti nejasně definoval výklad pojmu „vrak“, nyní pracuje i s termíny „odstavených silničních vozidel v rozporu s právními předpisy nebo technicky nezpůsobilých k provozu na pozemních komunikacích“.

Odpad má Praze posloužit jako nový zdroj.

„Autovraky byly v Praze dlouhodobě problém. Zbytečně zabíraly parkovací místa a dopláceli na to hlavně rezidenti. Nehledě na to, že vraky také hyzdily veřejný prostor. Je dobře, že jejich odtah bude nově jednodušší,“ dodal primátorův náměstek Adam Scheinherr.

„Jednotlivé městské části si dlouhodobě stěžovaly na stojící vraky v ulicích, které zbytečně zabíraly parkovací místa. Vítáme proto každý nástroj, který nám umožní problematiku vraků efektivně řešit,“ podotkl Petr Hlubuček, jenž má coby náměstek primátora na starosti životní prostředí.

Reklama

Doporučované