Hlavní obsah

Praha změní tržní řád upravující provoz mimo jiné trhů či tržišť

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát chystá novelu tržního řádu, který se zjednoduší a zpřehlední. ČTK to dnes sdělil radní Jan Chabr (TOP 09).

Článek

Změní se např. rozdělení trhů podle zboží, nově budou časově vymezeny některé trhy a definovány sousedské slavnosti. Návrh dnes schválili radní a magistrát jej pošle k připomínkování městským částem a magistrátním odborům. Platit by mohl od 1. května 2021.

„Jedná se o koncepční změnu tržního řádu, která ho má zjednodušit a zpřehlednit. Pevně věřím, že to povede k jeho transparentnosti a aby se lidé v tomto dokumentu snáz orientovali. Jde o prvotní návrh, který bude ještě připomínkován,“ vedl Chabr.

V řádu je nutné upravit některé definice a aktualizovat jeho obsah. Rovněž je třeba zjednodušit způsob vedení seznamu tržnic, tržišť, tržních míst, restauračních zahrádek po 22:00, tras pro pojízdný prodej zboží nebo poskytování služeb. Seznam bude změněn tak, aby v něm byly promítnuty hlavní položky sortimentu aniž by docházelo k detailnímu rozvádění.

Trhy budou rozděleny do osmi kategorií, a to na farmářské, potravinové, květinové, umělecko-řemeslné, smíšené, specifické trhy a bleší. Poslední skupina jsou trhy vztahující se k danému období, a to dušičkové, vánoční a velikonoční. Ty budou mít nově přesně stanovený začátek a konec.

Návrh počítá u takzvaných sousedských slavností, kdy lidé sdílejí veřejný prostor a sami si vše připraví včetně programu, že se na ně řád nevztahuje v případě, že se akce koná v jedné lokalitě a maximálně dva dny.

Poprvé byl tržní řád vydán jako vyhláška v roce 1998 a byl více než 40 krát novelizován, naposledy to bylo v roce 2011.

Reklama

Doporučované