Hlavní obsah

Praha změnila zásady přidělování městských dotací

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení hlavního města změnilo zásady přidělování dotací z městského rozpočtu. Zvýší se kontrola, informace budou zveřejňovány a nově bude zaveden systém hodnocení pro přidělování individuálních dotací.

Článek

„Podle zásad začne magistrát rozhodovat od letošního října,“ řekl radní Adam Zábranský. Praha rozdělí ročně na dotacích více než jednu miliardu korun.

Rozdělování individuálních dotací nemělo podle Zábranského dosud jasná pravidla. „Nemají žádná pravidla nebo jsou velmi volná. Na rozdíl od grantových programů jejich rozdělování je mnohem objektivnější a transparentnější a je tam jasný hodnotící proces,“ řekl.

Nově budou individuální žádosti například ohodnoceny podle bodového systému a jasných kritérií, jako se tomu děje v případě rozdělování městských grantů. Každou žádost budou posuzovat dva hodnotitelé. Hodnocena bude, stejně jako dosud, rovněž formální správnost dokumentů. „Takže to bude mít nějaký systém,“ řekl Zábranský.

Zpřísněna bude kontrola nakládání s penězi, zejména u dotací v částkách vyšších než jeden milion korun. „Úspěšní žadatelé budou muset zpětně doložit, jak dotace naplnila účel, pro který si o ty peníze žádali,“ řekl Zábranský.

Podle zásad se úřad začne řídit od října. Jednotlivé magistrátní odbory s nimi podle radního již byly seznámeny, neboť město na nich pracuje již několik měsíců. Informace týkající se dotací pak budou zveřejňovány na stránkách magistrátu.

Praha rozděluje dotace každoročně v mnoha oblastech. Mezi nimi například ve zdravotnictví a sociální oblasti, kultuře a památkové péči, dopravě nebo sportu a školství.

Reklama

Související témata:

Doporučované