Hlavní obsah

Praha zřejmě koupí od státu koupaliště Stírka a areál ve Vysočanech

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o odkupu koupaliště Stírka a areálu Pražských služeb ve Vysočanech. Rád by schválil plánované směny Nemocnice Na Bulovce a Veleslavínského zámku.

Článek

Radní Prahy pro majetek Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že koupaliště by podle posudku mělo stát 38 milionu korun, za pozemky v areálu ve Vysočanech by pak město státu zaplatilo 250 až 300 milionů korun. „Původně jsme chtěli tyto areály zařadit do směny, ale ÚZSVM deklaroval, že je ochoten jednat o přímém prodeji,“ uvedl. Koupaliště na Stírce dříve úřad plánoval vydražit, to však kritizoval magistrát i Praha 8 z obavy, že ho nový majitel bude chtít zastavět.

Radní doplnil, že magistrát nyní dokončuje návrh dvou velkých majetkových směn, které by rád předložil zastupitelům do konce roku. První se týká Nemocnice Na Bulovce, kde areál a nemovitost vlastní město a plánuje ho přenechat státu výměnou za karlínské kasárny a pozemky v městském areálu na Bohdalci. Na Bulovce si město plánuje ponechat jen jižní část areálu.

Druhou směnou je výměna Faustova doma na Karlově náměstí a parkoviště u Nemocnice na Homolce za Veleslavínský zámek. Ten by město rádo ve spolupráci s Prahou 6 využilo pro zdravotnické a sociální služby či kulturu. V případě obou směn podle Chabra jak stát, tak město usilují o to, aby majetky měly zhruba stejnou hodnotu a případné doplatky jedné ze stran byly minimální.

Stát a Praha také jednají o znění memoranda, které má zakotvit spolupráci ohledně státního spolufinancování pražských dopravních staveb a rozvoje městských pozemků v Letňanech, kde chce premiér Andrej Babiš (ANO) postavit areál pro státní úředníky. V minulosti chtěl Babiš po městu převod pozemků, mimo jiné i výměnou za Veleslavínský zámek. Chabr dnes řekl, že magistrát státu odeslal upravený návrh memoranda, ale zatím nedostal odpověď.

Reklama

Doporučované