Hlavní obsah

Praha zrušila prodej pozemku, za nějž miliardář nabídl 119 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Marek Dospiva si chtěl koupit parcelu od Prahy, aby si na ní mohl postavit vilu.

Reklama

Praha zrušila soutěž na prodej lukrativního pozemku ve známé pražské vilové čtvrti Hanspaulka. Výběrové řízení totiž nebylo ukončeno včas. Město nyní řeší, zda pozemek znovu soutěžit nebo ho třeba využít pro vlastní potřeby.

Článek

O rozsáhlou parcelu v lokalitě Na Špitálce měli zájem dva miliardáři: Marek Dospiva a Pavol Krúpa.

Nejvíce za ni - téměř 119 milionů korun - nabídl právě Dospiva. Osmý nejbohatší Čech a spolumajitel Penty si tady plánoval postavit třípatrovou vilu, ze které by měl výhled na Prahu.

Magistrát ale soutěž ukončil, jak potvrdil pražský radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly). Nepodařilo se ji uzavřít včas. Pozemek o rozloze okolo čtyř tisíc metrů čtverečních tak dál zůstane zatím hlavnímu městu.

Majetková komise, která se před několika dny výběrovým řízením zabývala, pak jen vzala informací o zrušení výběrového řízení na vědomí.

„Odbor hospodaření s majetkem to ukončil již dříve a soutěžitelům vrátil jistoty,“ řekl člen této komise a pražský zastupitel Viktor Mahrik (Piráti).

Prodat, nebo neprodat?

Jak Chabr, tak Mahrik uvedli, že komise řešila také návrhy, co s pozemkem dál.

Například, zda se soutěž vyhlásí znovu, nebo zda parcelu rozdělit a prodat ji po jednotlivých částech pro stavbu rodinných domů. Což byl projekt připravovaný v éře bývalého primátora Pavla Béma. V době, kdy radnici vedla Krnáčová, byl ale zrušen.

„Žádné usnesení nakonec neprošlo,“ uvedl Chabr. Nyní se tedy bude řešit, co se nakonec bude s pozemkem dít dál.

Praha 6 by přitom chtěla, aby se tu postavila škola. Starosta šesté městské části Ondřej Kolář (TOP 09) to napsal magistrátu v dopise letos v březnu.

„Městská část nevydá souhlasné stanovisko s umístěním jiné než budovy veřejné vybavenosti (školství),“ napsal Kolář.

Dospiva přitom měl vedle stavby vily zafinancovat také nový park, který měl být hned vedle. Jeho hodnota neměla přesáhnout 44 milionů korun bez DPH. I tento návrh ale nyní padá.

Reklama

Doporučované