Hlavní obsah

Praha zvažuje vypsání koncesního řízení na Staroměstskou tržnici

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát zvažuje, že vypíše koncesní řízení na rekonstrukci a provoz Staroměstské tržnice. Tržnici původně chtělo za více než půl miliardy korun město opravit samo, nakonec radní začátkem roku rekonstrukci neschválili.

Článek

Koncesi, v případě které by rekonstrukci hradil provozovatel výměnou například za následné bezplatné užívání, již město zvažovalo v minulém volebním období.

Památkově chráněná budova z konce 19. století se nachází mezi ulicemi Rytířská a 28. října. Magistrát ji nechal začátkem loňského roku kvůli plánované rekonstrukci uzavřít. Původní odhad nákladů na opravu byl 366 milionů korun bez DPH, ze dvou podaných nabídek nakonec vzešla cena 429,9 milionu korun bez daně. Cenu a podobu tendru poté kritizovali například Piráti a vedení města kvůli tomu nakonec přidělení zakázky neschválilo.

Magistrát zvažuje otevření prostoru pouze s menšími úpravami, což ale komplikují vnitřní dispozice haly necitlivě upravené za minulého režimu. Lepším řešením by podle něj bylo najít soukromého provozovatele. „Máme několik zájemců, kteří mají indikativní zájem. Nechceme jít cestou přímého pronájmu, ale koncesního řízení,“ řekl radní města pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Dodal, že by další postup rád schválil do konce roku.

Neschválená rekonstrukce měla zahrnovat celkovou přeměnu vnitřní haly a také budovy vedle vchodu do tržiště, která dosud sloužila jako sklady. Měla se z ní stát prosklená výloha, kde by se vystavovalo zboží nebo prodávalo občerstvení. Obnovy se měla dočkat také druhá pasáž z Rytířské ulice. V podzemním podlaží bylo plánováno zázemí tržiště.

Tržnice byla postavena v letech 1894 až 1897 podle projektu architekta Jindřicha Fialky, který se inspiroval zejména Paříží. Podobně řešené tržnice jsou například v Barceloně, Drážďanech, Budapešti či Berlíně.

Reklama

Související témata:
Staroměstská tržnice

Doporučované