Hlavní obsah

Praha zveřejnila informace o dopravních nehodách a přestupcích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát zveřejnil informace o dopravních nehodách a přestupcích na území Prahy. Údaje jsou zveřejněny na magistrátním portálu otevřených dat.

Článek

„Z dat posbíraných v druhé polovině roku 2019 například vyplývá, že řidiči v Praze v tomto období spáchali téměř 350.000 přestupků. V databázi však nejsou všechny informace, neboť zveřejnění některých by odporovalo podmínkám GDPR,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Účelem databáze je poskytnout zájemcům o nehody informace o množství a druzích páchaných dopravních přestupků v Praze. „Zveřejnění těchto dat je dalším krokem k větší transparentnosti města, což je dlouhodobou prioritou naší koalice. Ve statistikách figurují pouze zveřejnitelné položky podle podmínek GDPR. Jde tak o surová data, se kterými se dá dále pracovat,“ uvedl radní Adam Zábranský (Piráti).

Ze zmíněného počtu přestupků z druhé poloviny roku vyplývá, že například ze třetinu přestupků tvoří překročení povolené rychlosti. Nejvíce řešených přestupků bylo na území Prahy 6, a to 58 000 případů. Naopak nejméně v Praze 19, kde se jich stalo sedm. Nejčastěji řidiči páchali přestupky v červenci, a to 66 000, a nejméně v prosinci, kdy se jich stalo 46 000.

Data zahrnují také počet přestupků předaných magistrátu do správního řízení. Od městské policie jich město převzalo pětkrát víc než od státní policie, konkrétně 293 000 oproti 54 000 případům od státní policie. Většina aut měla českou registrační značku. Ve statistice figurují i vozy ze Slovenska, Německa, Polska či Ukrajiny a Rumunska. Město řešilo více přestupků fyzických osob než právnických osob.

Loni řešili pražští strážníci asi 1,89 milionu případů, což je o 614.000 více než předloni. Většina přestupků se udála v dopravě. Mezi významné přestupky v dopravě patřilo překročení rychlosti o méně než 20 kilometrů v hodině. To se stalo v 161 010 případech. Na červenou jelo 34 414 řidičů a 760 jich telefonovalo za jízdy. Přestupku se dopustilo také 6935 chodců a 6058 cyklistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované