Hlavní obsah

Záznam z cíle: Pražský maraton má nečekaného vítěze, není z Afriky

Reportáž z cíle Pražského maratonu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský maraton má neafrického vítěze. Prestižní závod překvapivě vyhrál Američan Galen Rupp v čase 2:06:09.

Článek

Králem Pražského maratonu je nečekaně Američan Galen Rupp, až na druhém místě za Američanem skončil favorizovaný etiopský vytrvalec Sisay Lemma. Američan s Etiopanem strávili velkou část závodu v tandemu (ještě s vodičem).

Rupp Lemmovi rozhodujícím zprůsobem utekl po přeběhu Libeňského mostu asi čtyři kilometry před cílem. Američan, který má doma bronz z maratonu na olympiádě v Riu, si v Praze vítězným časem 2:06:09 vylepšil osobní rekord. Povedlo se mu to navíc pouhé tři týdny poté, co kvůli špatnému počasí nedokončil bostonský maraton.

Traťový rekord Pražského maratonu odolal, ačkoliv třeba hlavní favorit Sisay Lemma letos už zaběhl lednový dubajský maraton v čase 2:04:08. To je o minutu a 31 sekund rychlejší čas než osm let starý pražský rekord Keňana Eliuda Kiptanuie.

Zajímavostí je, že Libeňský most (bereme-li v potaz ten stávající kubistický z roku 1928) byl součástí trasy nejspíš naposledy. Nejpravděpodobnější variantou řešení chátrajícího mostu totiž je jeho zboření a opětovné postavení.

Nejlepším českým závodníkem pak byl Jiří Homoláč, těsně za ním doběhl Vít Pavlišta. Nejlepší ženou startovního pole se stala Bornes Kiturová z Keni v čase 2:24:20.

Kdybychom byli technicky přesní, dá se říci, že poprvé ve čtyřiadvacetileté historii vyhrál pražský maraton běžec, který se nenarodil v Africe. Dosud šestnáctkrát zvítězili Keňané (včetně rekordmana Eliuda Kiptanuie), třikrát Etiopané a jednou reprezentant Tanzánie.

Podívejte se, jak to vypadalo na startu maratonu:

Záznam startu Pražského maratonu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Dva primáty mají i závodníci reprezentující Katar, ale v obou případech šlo o naturalizované Keňany. I Portugalec Hélder Ornelas, který vyhrál v roce 2007, se narodil v někdejší portugalské africké kolonii - Angole.

Tisícovky běžců odstartovaly v devět hodin ráno ze Staroměstského náměstí do 24. ročníku Pražského maratonu, který nyní nese název po sponzoru Volkswagen.

Závod se běžel po stejné trati jako loni. Začal i skončil v centru Prahy, konkrétně na Staroměstském náměstí. Aby se ale naplnila délka 42 kilometrů, podívali se běžci chvíli po startu do Holešovic, následně přes Libeňský most směrem do Karlína, v dalších úsecích potom i do Podolí nebo na Smíchov.

Kvůli maratonu je v neděli v Praze větší množství uzavírek pro osobní i hromadnou dopravu. Konkrétně jsou změněny trasy tramvajových linek 1, 2, 12, 15, 17, 18 a 25. Uzavírky se dotknou také linek 3, 5, 7, 9, 14, 16 a 22 a celý den bude úplně přerušen provoz na linkách číslo 23 a 41.

Maraton rovněž poznamená linky autobusů 176, 192, 194 a 207. Naopak se posílí metro, které bude mít v době konání závodu zkrácené intervaly.

Reklama

Doporučované