Hlavní obsah
Online

Na Letné chtělo Babišovu demisi čtvrt milionu lidí, další demonstrace bude v listopadu

Přenos demonstrace na Letné.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pořadatelé ze spolku Milon chvilek svolali další demonstraci na 16. listopadu, místo bude stejné.

Článek

Až čtvrt milionu lidí dorazilo podle prvního odhadu pořadatelů na demonstraci proti Andreji Babišovi do Prahy. Na Letné tak vyvrcholila série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá spolek Milion chvilek.

Impulzem demonstrací, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Sledujte speciál Seznamu k nedělní demonstraci

Demonstrace na Letné by měla být největší od roku 1989. Podle odhadů pořadatelů na Letnou dorazilo zhruba čtvrt milionu lidí. Jejich odhad počtu účastníků potvrdila následně telekomunikační společnost T-Mobile, která na základě dat ze své sítě uvedla, že na Letné se sešlo víc než 258 000 lidí.

Dosud drží zřejmě prvenství protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů a dvě desítky organizací a iniciativ s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jej zúčastnilo až 150 tisíc lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90 tisíc.

Na minulý protest proti Benešové a Babišovi na Václavském náměstí podle pořadatelů dorazilo 120 tisíc lidí. Demonstrací, které se konaly 25. a 26. listopadu 1989, týden po potlačení studentského průvodu na Národní třídě, se zúčastnilo na 800 tisíc, resp. 500 tisíc lidí.

Podívejte se na fotogalerii z demonstrace na Letné

+32

  • Jaká zahraniční média informují o demonstraci na Letné

  • Podívejte se na rozhovor s členem platformy Rekonstrukce státu Lukášem Krausem

    S právníkem a členem Rekonstrukce státu na Letenské pláni o setkáních iniciativy s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a premiérem Andrejem Babišem.

    Video: Seznam.cz.Video: Seznam.cz

  • Desetitisíce lidí se na Facebooku zajímají o další demonstraci

    Spolek Milion chvilek pro demokracii zhruba v čas konce dnešní demonstrace založil facebookovou událost k akci na 16. listopad. Zatím téměř 30 tisíc lidí potvrdilo, že má zájem.

    Facebooková událost LETNÁ pro demokracii!

  • Děkuje i starosta Prahy 7 Čižinský

  • Primátor poděkoval zaměstnancům dopravního podniku za nasazení

  • Zdravotníci ošetřili 60 lidí, několik demonstrantů muselo do nemocnice

  • Lidé se rozcházejí, přes Čechův most zamířili po svých

    Většina lidí odešla z Letenské pláně pěšky.Video: Petr Švihel

  • Protest byl největší od revoluce, na Letné demonstrovalo 258 000 lidí

    Dnešní protest byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989, jak avizovali jeho organizátoři. Jejich odhad počtu účastníků potvrdila telekomunikační společnost T-Mobile, která na základě dat ze své sítě uvedla, že na Letné se sešlo víc než 258 000 lidí. Čísla odpovídají také údajům z internetové aplikace Mapchecking, která dokáže množství lidí na shromáždění stanovit na základě vymezení oblasti a hustoty davu.

  • Demonstranti se rozcházejí, mnoho jich míří domů pěšky

    Demonstrace skončila a lidé se rozcházejí. Velká část protestujících zvolila cestu po svých namísto přeplněných dopravních prostředků.

  • Exkluzivní záběry zaplněné Letenské pláně pořízené dronem

    Video: Seznam.cz.Video: Seznam Zprávy

  • Na závěr protestního shromáždění zazněla česká hymna

    Členové spolku Milion chvilek pro demokracii a další organizátoři dnešního protestu se sešli na pódiu, kde vyslovili závěrečnou výzvu k aktivní občanské společnosti. Na úplný konec programu zazněla česká hymna. Mikuláš Minář také zopakoval některá prohlášení ze svého projevu. „Tohle není tečka, tohle je dvojtečka. Naděje zlátne a my pokračujeme v indiánském běhu,“ řekl Minář.

  • Mapchecking: Protestovalo kolem 300 tisíc lidí

  • 16. listopadu se potkáme zde na Letenské pláni, řekl Minář

    „Tohle vše není konec, ale začátek dalších setkání,“ řekl předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Pokud dojde k porušení demokratických pravidel, je potřeba demonstrovat znovu, a to klidně v červenci nebo v srpnu, řekl Minář. Jako vhodný termín pro další setkání ve městech a obcích označil výročí okupace 21. srpna. „Je pravděpodobné, že během léta a podzimu se problémy našeho premiéra ještě prohloubí,” řekl Minář. Babiš může být mezitím obviněn, audit Evropské komise může dospět do konečné verze, připomněl. Celou republiku proto vyzval k demonstraci na Letenské pláni v Praze 16. listopadu a ve městech a obcích 17. listopadu.

  • Proti Andreji Babišovi demonstrovalo asi 13 lidí před českou ambasádou v izraelském Tel Avivu

    Foto: Sára Jungwirthová

    Proti Andreji Babišovi demonstrovalo asi 13 lidí před českou ambasádou v izraelském Tel Avivu.

  • Hokejista Jakub Voráček poslal vzkaz

    Kapitán české hokejové reprezentace nemohl osobně dorazit, organizátorům ale předal vzkaz, který Milion chvilek pro demokracii zveřejní na sociálních sítích.

  • Zpěvák Banga rozeřval Letnou

    „Tak jsem si dnes přečetl, že prý jsme jen hrstka,“ řekl zpěvák Radek Banga statisícovému davu. Vyzval demonstranty, aby deset vteřin dělali hluk. „Ať nás ten kazisvět slyší,“ vzkázal raper Banga.

  • Paralympionik Povýšil promluvil za handicapované

    Podle handicapovaného plavce Jana Povýšila stát populisticky uplácí své voliče, ale skutečně potřební a lidé, kteří o ně pečují, stojí mimo zájem politiků.

Reklama

Hlavní zprávy