Hlavní obsah

Haló, nechcete vakcínu? Praktici začnou obvolávat neočkované pacienty

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

V Česku zůstává významná skupina nejrizikovějších lidí bez vakcíny proti covidu. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

V Česku stále nemá očkování více než 300 tisíc lidí nad 65 let. Praktici teď získají ucelená data, aby mohli snáz oslovit své pacienty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dosluhující vláda stále řeší klíčový epidemický problém. V nejzranitelnější skupině lidí nad 65 let figuruje 330 tisíc lidí bez očkování proti nemoci covid-19. Kabinet se chce na tuto skupinu zaměřit. „Domluvili jsme s náměstkem Všeobecné zdravotní pojišťovny (Davidem Šmehlíkem), že pojišťovna osloví přímo tyto klienty, kteří se neúčastní očkování,“ uvedl na vládní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Realita je poněkud jiná. Jak pro Seznam Zprávy v úterý upřesnila mluvčí VZP Viktorie Plívová, největší zdravotní pojišťovna neosloví tyto klienty přímo, ale prostřednictvím praktických lékařů. Od příštího týdne jim chce dodávat ucelené informace o vakcinaci všech svých klientů. „Každý doktor dostane seznam pacientů, kteří ještě nebyli očkovaní,“ potvrdil ředitel Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Má to urychlit jejich oslovení.

Virová nálož v posledních dnech významně zesílila. Jen za pondělí přibylo přes 4200 nakažených. Tři čtvrtiny z nich nejsou očkovaní. Politici a experti se obávají toho, aby se ve velké míře nerozšířila do této nejrizikovější skupiny takzvaně imunitně naivních lidí.

Třeba brněnský imunolog Vojtěch Thon označil za katastrofu, že se doposud nepodařilo nejrizikovější skupinu naočkovat. „Zůstává u nás široké okno 300 až 400 tisíc nejnáchylnějších starších neočkovaných lidí. Vnímám to jako zásadní nezvládnutí situace. Měli jsme dostatek času, ale stát to nedokázal zajistit,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Praktici pacienty znají a často dokážou zahnat strach z vakcín pramenící z různých dezinformačních e-mailů nebo jiných lživých informací. „Tato spolupráce je v rámci proočkování co největší části populace stěžejní. V tuto chvíli probíhá zpracování dat a předpokládáme, že již v průběhu příštího týdne bychom měli začít s jejich rozesíláním,“ uvedla mluvčí Plívová.

Zároveň se potvrzuje, že ani půl roku poté, co praktici začali očkovat, doposud neměli přesná data ohledně stavu vakcinace svých pacientů. Velká část lidí totiž získala očkování ve speciálně zřízených centrech. Data se sice ukládají do virtuálního Informačního systému infekčních nemocí, k němuž mají lékaři přístup, pokud má však praktik třeba pět tisíc klientů, informace musí po jednom zdlouhavě v systému vyhledávat.

Lékaři už na jaře strávili hodiny času zjišťováním, zda jsou již proočkovaní jejich nejstarší pacienti. Pak ale čekali na vakcíny, zájemci často ztráceli trpělivost a vakcínu získali jinde. Díky aktuálním seznamům se má zacílení na neočkované zlepšit. „Pojišťovny velmi přesně vědí, kdo je registrovaným pacientem kterého lékaře. Je úplně něco jiného, když dostanete aktuální seznam stovky jmen a podle toho pacienty oslovíte. My se nyní můžeme do informačního systému podívat na jednotlivého pacienta, ale je to zdlouhavé, když máte tisíce pacientů,“ sdělil Šonka.

S drtivou většinou svých pacientů starších 65 let jsem mluvil a často očkování odmítli, někteří dokonce opakovaně. Někdy věří poplašným zprávám, jindy ze strachu nevycházejí z domu. Můžete jim zavolat ve stylu podomního prodejce, někoho občas přesvědčíte, ale efektivita je poměrně malá.
Petr Šonka, ředitel Sdružení praktických lékařů

Všeobecná zdravotní pojišťovna eviduje přes 6 milionů klientů, víc než 60 procent všech pojištěnců.„Poskytneme ucelenou informaci o tom, kteří z jejich pacientů, klientů VZP, již byli očkováni, tak aby lékaři mohli aktivně oslovit ty, kteří možnost očkování do současné doby nevyužili,“ doplnila Plívová.

Zda dodají seznamy také další pojišťovny, zatím není jasné. „Tu informaci nemám, ale zvlášť starší pacienti jsou z velké části u VZP. To je zásadní část,“ potvrdil Šonka.

Praktici od začátku září za každého naočkovaného člověka staršího 65 let dostávají bonus 380 korun. Částka jim má kompenzovat čas, který stráví telefonováním a přesvědčováním lidí. „Bonus je fajn, zohledňuje práci navíc. Je to pro doktora motivace, ale klíčový je názor pacienta. Ten musí chtít,“ zdůraznil Šonka.

Právě v těchto dnech do ordinací praktiků po měsících čekání zamíří také nejvyužívanější vakcíny od společností Pfizer/BioNTech. Distributorská společnost Avenier může díky nové smlouvě rozvážet praktikům i menší balení pod 30 dávkách. Látka v lednici vydrží měsíc. Jednotlivé krabičky čítají šest dávek, logistika je mnohem jednodušší. „S těmito seznamy přicházíme ve chvíli, kdy se začínají do ordinací praktických lékařů rozvážet očkovací látky Pfizer v menších baleních, která jsou pro tento účel vhodnější,“ uvedla Plívová.

Zájem o očkování je v posledních dnech velký. Podle Šonky si vakcínu od společnosti Pfizer za první tři dny objednala víc než tisícovka praktiků „Ještě tři týdny nazpět byl zájem téměř nulový. Nyní se hlásí mnoho zájemců o třetí dávku. Změna nastala poté, co se zkrátil interval od poslední dávky na šest měsíců. Když jde někdo na třetí dávku a jeho nenaočkovaný soused vidí, že mu to nic neudělalo, tak si třeba řekne, proč bych si to nenechal píchnout také,“ vysvětlil Šonka.

Šonka je přesto skeptický, že by se seznamy očkovaných závratně prodlužovaly. „Imobilních pacientů, kteří neměli možnost se doteď očkovat, je malý zlomek několika tisíců. Za sebe můžu říct, že jsem s drtivou většinou svých pacientů starších 65 let mluvil a často očkování odmítli, někteří dokonce opakovaně. Někdy věří poplašným zprávám, jindy ze strachu nevycházejí z domu. Můžete jim zavolat ve stylu podomního prodejce, někoho občas přesvědčíte, ale efektivita je poměrně malá,“ doplnil Šonka. Mnohem úspěšnější jsou podle něj praktici, když mají pacienta naživo v ordinaci.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se současná epidemie covidu stává epidemií neočkovaných. Až čtyři z pěti hospitalizovaných pacientů s covidem-19 nedostali vakcínu. Úterní tisková konference resortu i zdravotnických expertů se proto nesla v duchu apelu na neočkované. „Pokud jste naočkovaní, je desetinásobně snížená možnost, že skončíte v těžkém stavu v nemocnici,“ uvedl například šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek.

Reklama

Doporučované