Hlavní obsah

Praktici zorganizovali velkou očkovací akci. Pak přišla SMS, že se vše ruší

Foto: Profimedia.cz

„Pacienti říkají, že nikam nechtějí, ať je naočkujeme v ordinaci, a že si počkají, až to bude možné,“ říká lékař Cyril Mucha. (Ilustrační snímek)

Reklama

Praktičtí lékaři nabízejí pomoc s očkováním proti covidu-19. Senioři by podle nich tuto možnost uvítali. Preferují ale ordinaci svého lékaře, nikoliv očkovací centra. Praktici navíc narážejí na nedostatek vakcíny.

Článek

Praktičtí lékaři patří mezi odborníky, kteří mají s očkováním bohaté zkušenosti. Přesto o ně zatím stát plošnou vakcinaci proti covidu-19 neopírá a spoléhá spíše na vakcinační centra. Zájem očkovat ve svých ordinacích má podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky většina z přibližně 5000 praktiků. Reálně se jich ale zatím mohlo zapojit jen několik desítek.

Pilotní projekty, kdy vakcínou očkuje alespoň několik ordinací v každém okrese, rozjel třeba Zlínský kraj. Zkušenosti jsou i v metropoli – v Praze 7 praktici naočkovali víc než 1100 seniorů starších 80 let.

„Bohužel ale máme i zcela opačné případy. Minulý týden v Moravskoslezském kraji lékaři dostali informaci, že budou mít k dispozici vakcíny a budou moci své pacienty očkovat. Během víkendu to dokázali zorganizovat. Zapojilo se více než 200 lékařů a celkově měli poptávku na asi 5800 dávek vakcíny. Během dvou dnů tedy dokázali zorganizovat očkování pro zhruba 5800 občanů kraje. Bohužel akce skončila tím, že v neděli večer přišla SMS z kraje, že celá akce se ruší,“ popsal během konference praktických lékařů Šonka. Pilotní projekty jsou podle něj pozastavené i v dalších regionech.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) pro Hospodářské noviny postup už dříve odůvodňoval nedostatkem vakcíny a komplikovanou distribucí. V Ostravě nyní vzniká velkokapacitní očkovací centrum, o které chce kraj plošné očkování opřít.

Nevyužitá síla

Právě návštěva takových center a předcházející registrace v centrálním systému Ministerstva zdravotnictví je ale podle praktiků pro řadu pacientů příliš náročná. Sami původně počítali se svým zapojením do očkovací akce až po příchodu látky firmy AstraZeneca. Nyní ale říkají, že ani přípravky firem Moderna a Pfizer pro ně nepředstavují logistický problém. Moderna při ledničkové teplotě vydrží až měsíc, Pfizer pět dní.

„Když jsme viděli, jaký chaos vypukl a jaká je obrovská nejistota mezi pacienty – neustále nás zaplavují obrovským množstvím dotazů, na které vlastně neumíme odpovědět – tak jsme si řekli: pojďme do toho. A rozhodli jsme se očkovat. Pacienti říkají, že nikam nechtějí, ať je naočkujeme v ordinaci a že si počkají, až to bude možné,“ dodává lékař Cyril Mucha.

Podle sdružení je v silách každého praktika naočkovat deset pacientů denně, což by při 5000 zapojených lékařích znamenalo až 50 tisíc naočkovaných každý den. „Uvažujeme také o očkovacích dnech. Jednotlivé ordinace by se domluvily, že jedna by třeba v pondělí zavřela a vůbec neordinovala, akutní stavy by přebrali kolegové z okolí, a daný lékař by pouze očkoval. Což by bylo výrazně efektivnější,“ dodává doktor Mucha.

Lékaři podle něj v drtivé většině dokážou zabránit i případné kumulaci lidí v čekárně.

„Zejména na vesnicích to bude jednodušší, je to vždy na invenci. V této době jsme se všichni naučili objednávat tak, že v čekárnách není narváno, řešení je právě v regulaci příchodu pacientů,“ míní lékař. Očkování přímo v ordinacích by podle něj pomohlo i zjednodušení administrativy, která je s tím spojená.

Praktici zároveň připouštějí, že vše nyní stojí na tom, kolik vakcín budou mít k dispozici. Zatím záleží na ochotě krajů poskytnout je do jejich ordinací. Situaci by ale už brzy mohlo změnit schválení látky od firmy AstraZeneca Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. Na programu jednání má schvalování už příští týden.

Podle očkovací strategie má ještě v únoru do Česka dorazit 200 tisíc dávek této očkovací látky. Na rozdíl od předchozích je méně náročná na tepelný komfort při skladování a distribuci. Nevyžaduje hluboké zmrazení, stačí jí běžná ledničková teplota.

V Česku bylo do pátečního rána naočkováno přes 170 tisíc lidí, druhou dávku už dostalo 7201 osob. Většinou šlo o vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, druhou od firmy Moderna dostalo přes 2900 lidí.

Reklama

Doporučované