Hlavní obsah

Praktiky vakcína od Johnson & Johnson nevytrhne. Stále nemají čím očkovat

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V pátek se otevře očkování pro lidi nad 60 let. U praktických lékařů ale na první dávku stále čekají osmdesátníci. Ordinace ale nemají čím očkovat a nezlepší to ani první dodávka vakcín od společnosti Johnson & Johnson.

Článek

Ve čtvrtek začne distributor Avenier rozvážet vakcíny do ordinací praktických lékařů. Balík 50 dávek dostane každý z prvních 288 šťastlivců, kteří se stihli minulé pondělí včas přihlásit.

Jednou z nich je i pražská lékařka Lucie Jordáková. Na první dodávku vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson si ale počká až do pondělí.

„Dneska jsem dostala informaci e-mailem. Raději jsem si to ale potvrdila ještě na infolince. Přivezou mi ji v pondělí, protože to je závozový den pro ordinaci,“ popisuje Jordáková.

Zatím ale po špatných zkušenostech s dodávkami AstraZenecy nebude obvolávat své pacienty dopředu.

„Samozřejmě, že seznam mám, ale počkám, dokud nebude vakcína v lednici. Úplně se mi nelíbí představa, že bychom všechny pacienty pozvali, a pak bychom jim řekli, aby šli zase domů,“ dodává Jordáková.

Pacienti se nové vakcíny nebojí

Původně se přitom měla vakcína mezi lékaře začít dostávat už toto pondělí. Jenže rozvoz se musel odložit. Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) totiž prověřovala, jestli existuje spojitost mezi vakcínou a vzácnými případy krevních sraženin. To se sice potvrdilo, ale podle evropského regulátora přínosy očkování převyšují rizika.

Tahle otázka se řešila už ohledně vakcíny od firmy AstraZeneca, a někteří pacienti ji proto odmítali. Vakcína Janssen ale tak špatnou pověst mezi pacienty nemá.

„Starší pacienti nám věří. Vždycky jim zodpovíme všechny otázky a dají na nás,“ vysvětluje Jordáková.

Očkování opět zpomalilo

Ani praktický lékař z Nýřan na Plzeňsku Josef Dvořák tenhle názor u pacientů neregistruje.

„Co se týče žádostí od pacientů, tak vede Pfizer. Na Johnson & Johnson se mě ale také ptají, a to hlavně z toho důvodu, že jde o jednodávkovou vakcínu,“ vysvětluje Dvořák, že žádná hysterie kolem nové vakcíny nepanuje.

Na rozdíl od své kolegyně ale zatím neví, kdy objednanou dodávku nové vakcíny obdrží. Zaregistroval se sice okamžitě v pondělí ráno, informaci o závozu ale ještě nemá.

„Zaregistrovat se mi povedlo, takže předpokládám, že bychom dodávku dostat mohli. Dokud ji ale neuvidím na vlastní oči, tak tomu neuvěřím. Už jsme se takhle jednou spálili s AstraZenecou. Čekali jsme na ni do večera a přišla až za tři dny,“ říká Dvořák.

Vakcína bude, ale málo

Celkem si novou vakcínu objednalo téměř tři tisíce praktických lékařů. Na přelomu tohoto a příštího týdne bude ale zájem praktiků uspokojen jen z desetiny.

„V první dodávce jsme obdrželi 288 balení po 50 dávkách. Každé z prvních 288 ordinací tedy doručíme po jednom balení. Na základě dalších dodávek budou pak uspokojováni další lékaři podle data vzniku objednávky,“ předestřel plán mediální zástupce distributora Avenier Martin Nesrsta.

Johnson & Johnson avizoval, že v dubnu dodá 38 400 dávek vakcíny. To by znamenalo, že se do konce měsíce dostane na 768 lékařů, tedy zhruba na třicet procent z těch, kteří si vakcínu objednali.

I lékaři, kteří balíček padesáti dávek obdrží, ale nemohou čekat v brzké době další dodávku. Nejprve obdrží v úvodním kolečku první balení všichni praktici a teprve poté se začne s doplňováním zásob.

A v tom vidí předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ten zásadní problém. Ani další schválená vakcína očkování u praktických lékařů totiž nezrychlí. Lékařům se zkrátka dávek nedostává. Tento týden například obdrží očkovací látku od AstraZenecy maximálně 98 ordinací. Zapojených do očkování jich je přitom asi 3600.

„Problém není v tom, kdy začneme očkovat vakcínou Johnson & Johnson v ordinacích, ale že valná většina z nás nemá vůbec čím očkovat, ačkoliv na to pacienti čekají,“ nelíbí se Šonkovi.

Nejméně praktici očkují v Plzeňském kraji

Očkování u praktických lékařů se oficiálně rozběhlo na začátku března. Podle statistik k půlce dubna ale v celém Česku podali praktičtí lékaři jen 16 procent všech dávek. Mezi kraji jsou navíc velké rozdíly.

V tom Zlínském se praktici podílí na očkování z 28 procent. Zhruba pětinu všech dávek vyočkovali praktičtí lékaři ještě v Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém a Pardubickém kraji. Naopak očkovací centra „syslí“ dávky v Praze, nebo Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji, kde stojí za 90 procenty podaných vakcín. Nejhorší přístup k dávkám mají praktici na Vysočině a v Plzeňském kraji, tam nevyočkovali ani 10 procent vakcín.

„Pro mou ordinaci, kde mám dva tisíce registrovaných pacientů, jsem za celou dobu obdržel 50 dávek AstraZenecy,“ říká praktický lékař Josef Dvořák, který má ordinaci právě v Plzeňském kraji.

Vláda a Ministerstvo zdravotnictví sice tvrdí, že hlavním hlediskem v pořadnících na očkování je věk, ani v brzké době se ale nemusí dostat na ty nejstarší seniory, kteří na vakcínu čekají u svého praktického lékaře.

Zatímco v pátek začnou očkovací centra podávat dávky i šedesátníkům. U mnohých praktiků čekají na vakcínu ještě osmdesátníci.

Sdružení praktických lékařů proto volá po tom, aby se zvýšil počet dodaných vakcín do ordinací. A ideálně, aby mimo AstraZenecy a Johnson & Johnson měli lékaři přístup i k Moderně a Pfizeru.

Reklama

Doporučované