Hlavní obsah

Prameniště u Opatova, které letos znečistily deště, posílí vrty

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zajišťovat zásobování pitnou vodou pro Opatov a Předín na Třebíčsku pomohou tři nové vrty. Tamní prameniště letos znečišťovaly přívalové deště, vodu z vodovodu v létě nešlo pít přibližně dva měsíce.

Článek

Vrty už jsou hotové. Následné projekty se budou týkat jejich napojení na úpravnu vody. „Aby opatovská úpravna nebyla závislá pouze na té zranitelné mělké vodě, jak to bylo letos, ale měla vodu hlubokou z vrtů, která pravděpodobně bude k těm změnám daleko méně náchylná,“ řekl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS) Jaroslav Hedbávný. V plánu tam je také doplnění technologií do úpravny. Prioritou je podle ředitele ale připojení vrtů, aby z nich bylo možné použít vodu, kdyby se opakovala situace z letoška.

VAS provozuje vodohospodářské sítě pro svazek obcí Třebíčska. Podle tajemníka svazku Karla Nedvědického jsou na příští rok kvůli zlepšení kvality vody z opatovské úpravny naplánované investice asi za čtyři miliony korun.

Lidé v Opatově a Předíně chodili letos v létě pro pitnou vodu k cisternám, bydlí tam celkem okolo 1400 lidí. Tyto obce, a také sousední Štěměchy, zatím nemají jiný zdroj pitné vody než prameniště. Vybudované bylo v 70. letech minulého století. Voda se v něm jímá v zářezech hlubokých okolo pěti metrů. V poslední době byl kvůli kůrovci okolo těžený les a při letošních vydatných deštích do prameniště prosakovala povrchová voda. „Kvalita surové vody byla tak problematická, že byl problém ji upravit,“ uvedl ředitel.

Kvůli dopadům kácení lesa zničeného kůrovcem a výkyvům počasí chce třebíčský svazek obcí také modernizovat úpravnu vody u prameniště v Heralticích. Předpokládaná cena tohoto projektu je podle Nedvědického 45 milionů korun bez daně. Uvedl, že svazek má zatím slíbenou finanční podporu na projekční přípravu.

Reklama

Doporučované