Hlavní obsah

Přání KSČM odvolat Petříčka? Raději bychom z vlády odešli, než na to reagovat, říká Zaorálek

Podívejte se na rozhovor s bývalým ministrem zahraničních věcí Zaorálkem o KLDR, Rusku, Babišovi i vládě s tichou podporou KSČM.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud bude Babiš obžalován, tak ČSSD by z vlády odešla, říká Lubomír Zaorálek (ČSSD) o současné vládě. Pro stranu je prý důležité, že se jí daří prosazovat její program. Podle Zaorálka nesmí komunisté mluvit do zahraničního směřování země a k odvolání ministra zahraničí Petříčka nedojde.

Článek

„Nevěřím, že by došlo k takové situaci. Dovolím si prognózovat, že předseda ČSSD Hamáček by žádost o odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka odmítl. Myslím si, že to není téma, o kterém by byl ochotný jednat,“ říká Lubomír Zaorálek (ČSSD) o možném požadavku KSČM na výměnu ministra s tím, že vládu s hnutím ANO nepovažuje za chybu.

„Rozhodovali jsme se o tom v situaci, kdy se v této zemi vládlo a nevládlo. Máme větší vliv na to, aby se vládlo v této zemi regulérně a udržela se základní pravidla,“ tvrdí Zaorálek s tím, že strana musela po volbách riskovat. Její členové o vládě s hnutím ANO rozhodli v referendu.

Hrozba pro Českou republiku?

„Největší hrozbou pro Českou republiku je to, co hrozí celé Evropě. Nedokážeme stát na vlastních nohách ve světě, který je kolem nás stále více nepřátelštější,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Rusko a Čína patří mezi země, které vůči nám nemusí vystupovat do budoucna přátelsky. V případě Ruska bych našel celou řadu vystoupení, vyjádření i jejich doktrínu, které ukazují, že Evropu bohužel vnímají jako jejich soupeře. Na to jsme museli reagovat. V případě Číny je to daleko komplikovanější debata. Jde i o to, abychom se nedostali do pasti a možná spíše jde o to, aby se do pasti nedostaly USA a Čína,“ upozorňuje exministr na současné hrozby.

„Já bych chtěl zdůraznit, že dnes analýzy upozorňují, že se největší hrozby jmenují Jihočínské a Východočínské moře, Tchaj-wan a Korea, to jsou ta riziková místa. Pokud dojde ke konfliktu o Jihočínské moře, tak se to týká i České republiky. Rizika nemusí být často tam, kde je v tuto chvíli vidíme,“ odpovídá Zaorálek na to, kde hledat největší hrozby současnosti.

Cesta do KLDR

Exministr zahraničí se bude účastnit cesty členů zahraničního výboru do KLDR. „Pokud dostanete pozvání z KLDR, tak vzhledem k tomu, jak se situace na Korejském poloostrově vyvíjí, jak probíhají rozhovory mezi USA a Severní Koreou, tak je dobré vědět, co se tam děje,“ dodává Zaorálek s tím, že Evropa musí být aktivnější v diplomacii. Nejde prý o bavení se s diktátorem, ale o snahu neopakovat situaci v Sýrii, kde Evropa přenechala hlavní roli jiným. Jižní Korea navíc patří mezi naše hlavní partnery a podle Zaorálka máme dobrý důvod pomáhat a zjistit si fakta.

Reklama

Doporučované