Hlavní obsah

Praní peněz a daňové úniky. Francouzský soud obvinil ruského oligarchu Kerimova

Ruský senátor a miliardář Kerimov obviněn ve Francii.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Ruský oligarcha Sulejman Kerimov čelí formálnímu obvinění z praní peněz a daňových úniků. Jedenapadesátiletý miliardář byl zatčen na letišti ve městě Nice na jihu Francie. Poté, co složil kauci ve výši pět milionů eur (přibližně 127 milionů Kč), byl propuštěn z vazby. Kerimovovo zatčení kritizuje Kreml s tím, že miliardáře chrání diplomatická imunita.

Článek

Sulejman Kerimov, kterého soudce formálně obvinil z praní peněz a daňových úniků, složil kauci v hodnotě bezmála 127 milionů korun. Na svobodě smí zůstat jen za striktních podmínek – cestovní doklady musí zůstat v držení policie, které se miliardář zároveň musí pravidelně hlásit. Nesmí opustit Francii ani okolí Nice, upřesnil prokurátor Jean-Michel Prêtre. „Zatím nelze odhadnout, jak dlouho to potrvá. Jde o dočasné opatření, dokud vyšetřování neskončí,“ řekl.

Přesný důvod Kerimovova zadržení zatím oficiální orgány nepotvrdily, podle agentury AFP ale miliardář čelí obvinění z toho, že před finančním úřadem zatajil miliony, zatímco nakupoval množství nemovitostí v oblasti francouzské Riviéry. Podle médií byl po svém zatčení podroben více než pětihodinovému soudnímu výslechu.

Moskva se podle agentury TASS proti senátorovu zatčení ohradila s tím, že má diplomatický pas a chrání jej imunita. Paříž odvětila, že Kerimovova imunita se vztahuje jen na jeho působení jako zákonodárce a o jejích mezích rozhodne francouzský soudce. Kerimov, který strávil dva dny v policejní cele, ani jeho advokáti se před novináři nevyjádřili.

Kerimov zastupuje v horní komoře ruského parlamentu – Radě federace – severokavkazský Dagestán. Časopis Forbes odhadl v roce 2013 jeho majetek na více než sedm miliard dolarů (dnes 152 miliard Kč). Kerimovova rodina kontroluje ruskou těžařskou firmu Poljus, která se zaměřuje na těžbu zlata.

Reklama

Doporučované