Hlavní obsah

Praní špinavého prádla trochu jinak. Netanjahu a jeho arzenál kufrů

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Netanjahu v listopadu 2019.

Reklama

Politika a praní špinavého prádla jdou často ruku v ruce. Většina politiků by tak to svoje nejraději schovala. Odlišným případem je ale izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který si ho vozí v kufrech na vyprání. A to doslova.

Článek

V průběhu let si izraelský premiér vybudoval u zaměstnanců domu pro hosty amerického prezidenta pověst, podle které si při každé výpravě do Spojených států přiváží speciální náklad. Tím jsou tašky a kufry plné špinavého prádla, informuje list The Washington Post s odkazem na úředníky, kterým je tato záležitost známá.

Je zvyklostí, že všichni zahraniční lídři mají možnost si během návštěvy USA nechat bezplatně vyprat. Vzhledem k tomu, že zaneprázdnění politici v zemi pobývají krátkodobě, ale tato výhoda není využívána často.

„Netanjahuovi jsou jediní, kdo opravdu přiveze kufry špinavého oblečení, abychom ho vyprali,“ svěřil se jeden z amerických úředníků, který stejně jako jiní chtěl zůstat v anonymitě. „Po několika návštěvách bylo jasné, že šlo o záměr.“

Izraelští představitelé popřeli, že by Netanjahu nadužíval služby nabízené americkými hostiteli. Uniklé informace označili za absurdní, ale uznali, že premiér byl již dříve terčem obvinění, která byla s praním prádla spojená.

V roce 2016 Netanjahu dokonce zažaloval svou vlastní kancelář a izraelského generálního prokurátora ve snaze zabránit zveřejnění svých účtů za praní. Soudce se v případu postavil na stranu předsedy vlády, a dané informace tak zůstávají i nadále v tajnosti až do odvolání u Nejvyššího soudu.

Podle izraelského velvyslanectví ve Washingtonu je obvinění z praní prádla pokusem zastínit úspěch dohody o normalizaci vztahů, kterou minulý týden v Bílém domě podepsaly Izrael, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Ambasáda také uvedla, že během poslední návštěvy byly v případě prádla Netanjahuovy potřeby relativně skromné.

„Při návštěvě nedošlo k žádnému chemickému čištění, na veřejné setkání pak bylo vypráno jen pár košil, oblek a šaty paní Netanjahuové byly vyžehleny. Také bylo vypráno pyžamo, které měl premiér během letu z Izraele do Washingtonu,“ uvádí v prohlášení izraelské velvyslanectví.

Jiný americký úředník uvedl, že poslední premiérova návštěva opravdu nezahrnovala několik kufrů špinavého prádla jako ty v minulosti. Ty předešlé ovšem potvrdili zaměstnanci jak Trumpovy administrativy, tak i dřívější Obamovy správy.

Původní kontroverze ohledně Netanjahuových postupů při praní vychází z nahrávek jeho bývalého asistenta zveřejněných v trestním řízení v roce 2018. Poradce Nir Hefetz totiž pronesl, že Netanjahuova manželka Sara „podnikne všechny manévry, aby zakryla všechny možné výdaje.“

„Na každé cestě je doprovází minimálně čtyři nebo pět kufrů naplněné prádlem na čištění a já vám říkám, že novináři se mě na to zeptali a já zkontroloval účty… Nic tam nebylo, nějak to skryli,“ řekl Hefetz.

O problematiku premiérova prádla se začala zajímat i organizace Hnutí za kvalitní vládu v Izraeli. Spouštěčem pro ni byl prosincový jednodenní výlet do Portugalska, kam si Netanjahuova manželka odvezla celkem jedenáct kufrů. Ve zprávách pak probíhaly spekulace, zda byly naplněny špinavým prádlem. Podle premiérovy kanceláře však obsahovaly věci potřebné pro Netanjahuovu práci.

Obvinění z doslovného praní špinavého prádla se tak přidává k seznamu obvinění z korupce, jež ohrožuje postavení izraelského lídra a které tento měsíc vyvolalo v zemi hned několik demonstrací. Netanjahu je obviněn z úplatkářství, přijímání darů od přátel výměnou za politické protislužby nebo z ovlivňování médií.

Reklama

Doporučované