Hlavní obsah

Praní špinavých peněz v Česku. Nastrčení bezdomovci byli opatrnější než úředníci, líčí novinářka

Novinářka Pavla Holcová o praní špinavých peněz v Česku.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Pavla Holcová jako host ve Večerních zprávách promluvila o tom, jak snadné je prát špinavé peníze v Česku.

Článek

Novinářka Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku spolu s kolegy vyzkoušela, jak je v Česku jednoduché vyprat peníze. Zjišťovali, zda někdo odhalí podezřelou firmu a zastaví ji. Nikdo však firmu Finančnímu analytickému úřadu nenahlásil.

Většina firem se u praní peněz snaží být nenápadná, firma, kterou založila Pavla Holcová a Kamil Kouba, to udělala přesně naopak, snažila se být co nejnápadnější.

Jako jednoho z manažerů si vybrali reálného balkánského drogového magnáta, u kterého zdůraznili, že nemůže cestovat do EU, jeho pravou přezdívku, zmínili se o dovozu ovoce z Kolumbie a také o tom, že peníze nebudou problém.

„Ptali jsme se paní, která pracuje ve společnostech, které zakládají firmy k prodeji, jestli nám poskytnou někoho, kdo by nám dělal nastrčeného ředitele a ona nám řekla, že oni takové služby v Česku neposkytují, tak jsme navrhli jako řešení, že přivedeme někoho z ulice a paní s tím neměla jediný problém,“ popsala Holcová pro Seznam Zprávy.

Svého nastrčeného ředitele sehnali mezi bezdomovci na Hlavním nádraží s větší koncentrací drogově závislých.

Podezřelou firmu nikdo nenahlásil ani poté, co se dostavila k jejímu zjednání bezdomovkyně, kterou si Pavla Holcová sehnala. Po založení firmy nebyl problém ani se založením bankovního účtu.

Firma tak byla založena a nejhledanější balkánský drogový král mohl mít tak plnou kontrolu nad účtem v jednom z českých bankovních domů. Podle Pavly Holcové byli dokonce opatrnější bezdomovci na ulici než zaměstnanci firem a bank. „Nemyslím si, že je to selhání jednotlivce. Myslím si, že je to selhání systému,“ dodala Holcová.

Reklama

Související témata:

Doporučované