Hlavní obsah

Praštit Fidela do tváře nebo vylézt na Trumpovu zeď v Mexiku. Netradiční výstava v pražském DOXu

Umělecká díla tu mohou poprvé sloužit k vybití negativních emocí i k zamyšlení zároveň.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Péčí o své tělo a vzhled jsme nikdy nebyli posedlí tak jako dnes. Za uměním a na přednášky chodí zlomek lidí, kteří navštěvují posilovny,” říká umělec, jenž vybudoval posilovnu v galerii.

Článek

„Proč jsme neteční k tomu, co se kolem nás děje? Přímo se nás to nedotýká. Stejně s tím nemůžeme nic dělat. Už nás nic nepřekvapí. A tak si raději jdeme zacvičit,” říká Erik Kessels. Holandský umělec se proto rozhodl, že vytvoří posilovnu pro občanské svědomí. Jeho projekt teď dorazil do pražského centra pro současné umění DOX.

V expozici Vítejte v těžkých časech mohou návštěvníci zkusit horolezectví na zdech, které oddělují národy, zápasit v ringu skutečných válečných konfliktů, sledovat při běhu na pásu teroristické útoky nebo se osvěžit vodou označenou názvy ničivých chorob.

„Boxovací pytle s tvářemi dnešních diktátorů umožňují uvolnit napětí, které v nás vytvářejí média. Nezáleží na tom, jestli je chceme obejmout nebo prašit,” říká spoluautorka další atrakce, Marisa Caichiolo.

Na podobném principu pracuje slovenský výtvarník Viktor Frešo. Vytvořil archetypální sochu s názvem Pičus. „Potkáváme je na ministerstvu i v tramvaji. Znesnadňují nám život. Zároveň se jimi často stáváme,“ shrnuje emoce, které může vyvolat armáda soch v expozici s názvem Zrození Pičuse, zakladatel galerie Leoš Válka. Projděte si výstavu v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. Pořad Kultura Terezy Willoughby vysíláme v premiéře každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované