Hlavní obsah

Otřesený a se šrámem. Zadržený novinář se objevil ve videu

Foto: Profimedia.cz

Přímo naproti běloruské ambasádě v Berlíně se objevil nápis „Svobodu pro Ramana Prataseviče“.

Reklama

Novinář a opoziční aktivista Raman Pratasevič se poprvé od včerejšího zadržení ozval. Ve videu publikovaném na státním kanále tvrdí, že je v pořádku. Kritici ale upozorňují na fleky na obličeji a třesoucí se hlas.

Článek

V pondělí večer se na sociálních sítích objevily první záběry zadrženého běloruského novináře Ramana Prataseviče, kde tvrdí, že je v pořádku. Ze záběru je nicméně patrné, že se Pratasevičovi třese hlas a na obličeji má viditelné skvrny od bití. Aktivista dále uvádí, že „žádné problémy se srdcem nebo dalšími orgány nemá“. Reaguje tak na zprávy, které se objevily dříve, že je v kritickém stavu v nemocnici. „Chovají se ke mně slušně a podle zákona,“ říká dále. „Pokračuji ve spolupráci s vyšetřováním a přiznávám se k organizaci masových nepokojů (po prezidentských volbách) v Minsku,“ říká na videu šestadvacetiletý bloger.

Video bylo zveřejněno chvíli poté, co přes sociální sítě proběhla informace, že je aktivista hospitalizovaný ve vážném stavu v nemocnici. Informaci zveřejnil šéfredaktor běloruského opozičního portálu Nexta s odvoláním na Pratasevičovu matku.

To ale mluvčí běloruského ministerstva vnitra na sociální síti Telegram popřela.

„Internetem se šíří s odkazem na Pratasevičovu matku informace, že se nachází v jednom ze zdravotnických zařízení v Minsku. Uvedené informace se nezakládají na skutečnosti,“ prohlásila mluvčí ministerstva s tím, že zatčený novinář se nachází ve vazební věznici v hlavním městě. Správa vězení podle mluvčí od novináře „neobdržela žádné stížnosti na jeho zdravotní stav“.

Světová média zatím přináší další svědectví o tom, jak probíhalo dění na palubě odkloněného letadla i následné zadržení běloruského aktivisty.

Nedělní vynucené přistání letadla společnosti Ryanair v běloruském Minsku a zatčení novináře a opozičního aktivisty Ramana Prataseviče mělo desítky svědků z řad cestujících. Popisují jeho reakci na zjištění, že o několik desítek minut později přistane do země, kterou v roce 2019 opustil.

„(Vzal) zavazadla a pokoušel se rozdělit věci, jako třeba počítač, který dal své přítelkyni,“ cituje nejmenovaného pasažéra britská BBC. „Myslím, že udělal chybu. Byla tam spousta lidí. Mohl dát věci mně nebo jiným cestujícím, ale ne přítelkyni, která byla také, myslím, zatčena,“ dodává.

„Všichni na palubě jsme zpanikařili, protože jsme mysleli, že havarujeme,“ popisuje svou první reakci pro ABC News Raselle Grigoryeva poté, co se dozvěděla o změně trasy. „Ucítili jsme náhlý propad, díky kterému jsme velmi drasticky změnili nadmořskou výšku. Bylo to velmi násilné. Nikdy jsem nic takového při letu necítila. Všichni byli v šoku,“ dodává.

Hladce probíhající let číslo FR4978 z Atén do litevského Vilniusu se přitom připravoval na přistání do cílové destinace. Nad územím Běloruska těsně před přeletem hranic s Litvou se nicméně letadlo stočilo na východ. Bělorusko na jeho palubě původně oznámilo přítomnost bomby, což se ale následně neprokázalo. Civilní letadlo společnosti Ryanair ve vzdušném prostoru doprovodilo do Minsku bojové letadlo Mig-29 a helikoptéra MI-24, napsal litevský server Delfi.lt.

Svědci dále popisují, jak Pratasevič po zjištění, kam letí, nezpanikařil, ale vypozorovali, že měl z vývoje situace strach. „Podíval jsem se mu přímo do očí a vypadal opravdu vystrašeně,“ uvádí další nejmenovaný svědek pro BBC. Potvrzuje to i další cestující Edvina Dimsaová. Ta popsala pro AFP, že i jí připadal aktivista „opravdu vystrašený“. „Kdyby tu bylo otevřené okno, určitě by vyskočil,“ uvedla.

Další svědek popsal pro Delfi.lt, že se Pratasevič viditelně třásl. „Ptali jsme se ho, co se děje… on odpověděl ‚čeká mě tu trest smrti‘,“ dodal.

Pasažéři byli následně na letišti v Minsku drženi několik hodin bez toho, aby věděli, co se děje. „Čekali jsme osm hodin. Nedostali jsme žádné informace. Věděli jsme jen to, co se dalo zjistit z internetu,“ uvedl další pasažér pro Reuters. Do Vilniusu nakonec letadlo dorazilo až po desáté večer.

Pratasevič se nicméně už před odletem domníval, že je sledovaný. Pro německou Deutsche Welle to uvedl spolupracovník běloruské opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské, který s ním byl ve spojení těsně před odletem zpět do Litvy, kde mladý aktivista žil. „Ráno jsem byl s Ramanem v kontaktu… Svěřil se mi, že má obavy z toho, že ho někdo na letišti v Aténách sledoval,“ uvedl Franak Viacorka v rozhovoru.

Organizace Nexta po Pratasevičově zadržení také zveřejnila jeho zprávy z Atén, ve kterých popisuje podezřelého rusky mluvícího muže, který se pokusil vyfotit jeho cestovní dokumenty.

„Byl další na řadě na kontrolu dokumentů a on se jen otočil a odešel… z odletové brány,“ napsal o muži, kterého charakterizoval jako „plešatého, dobře stavěného muže středního věku s koženým kufrem,“ cituje jeho slova DW.

Šestadvacetiletý Raman Pratasevič je spoluzakladatelem informačního kanálu Nexta, který byl jedním z hlavních zdrojů zpráv o protirežimních protestech. Ve vlasti mu nyní hrozí až 15 let vězení za „hromadné nepokoje“. Jeho matka ho podle agentury Reuters v rozhovoru pro portál Nexta označila za hrdinu. „Opravdu doufám, že se mezinárodní komunita kvůli němu probudí. Velmi v to doufám,“ uvedla Natalija Pratasevičová.

Podle Cichanouské se přítelkyně Prataseviče, Sofija Sapegaová, která ho na cestě doprovázela, nachází ve věznici v běloruské metropoli Minsku s odvoláním na informace příbuzných zadržené ženy. Sapegaová je občankou Ruské federace. Ruský konzul v Minsku jí podle běloruské opoziční vůdkyně odmítl pomoci.

Reklama

Doporučované