Hlavní obsah

Přátelé na celý život, napsal o íránském soupeři izraelský judista

Foto: Instagram

Íránský judista Sajíd Mollají (vlevo) a izraelský judista Sagi Muki (vpravo).

Reklama

Úřadující judistický světový šampion v polostřední váze Sagi Muki na svém Instagramu sdílel fotografii s Íráncem Sajídem Mollajím s popiskem „Friends for life“, přátelé na celý život. Obě země jsou nesmiřitelnými nepřáteli. Mollají loni v létě odmítl příkaz své vlády, aby z turnaje odstoupil, a nestřetl se tak právě s Mukim. Od tohoto incidentu se Íránec bojí vrátit do země.

Článek

Fotku, kde izraelská judistická jednička drží kolem ramen Íránce Mollajího, zveřejnil Muki v pondělí na svém Instagramu. „Přátelé na celý život!“ napsal Muki k fotce. „Označte Izraelce i Íránce, za mír,“ stojí ještě v příspěvků. Ten za necelý den posbíral přes deset tisíc lajků. „Potkal jsem ho na pařížském grand slamu, dva mistři světa, ale především dva dobří přátelé,“ píše dále Muki. Na fotku zareagovala i Evropská unie juda hashtagem #judomorethansport, tedy „judo je více než sport“.

Mollají, který má doma také titul mistra světa, se do Íránu nevrátil loni v létě po mistrovství světa v Tokiu. Judista místo toho zamířil do Berlína, kde mu Německo udělilo status uprchlíka. Důvodem byl požadavek íránské vlády v průběhu šampionátu, aby odstoupil nejdříve ve čtvrtfinále a poté v semifinále a vyhnul se tak souboji s izraelským soupeřem, což Mollají odmítl. Írán se tak chtěl vyhnout kritice za to, že jeho sportovec odmítne nastoupit proti Izraelci. Mollají následně představitelům Mezinárodní judistické federace (IJF) oznámil, že se bojí vrátit domů.

Federace v prohlášení uvedla, že na íránského judistu kvůli prohře tlačil náměstek íránského ministra sportu Davar Zani. „Několik minut před čtvrtfinále íránskému trenérovi zavolal první náměstek ministra sportu a nařídil mu, aby Mollajího stáhl ze soutěže,“ uvedla IJF. Judistu se stejnou výzvou kontaktoval před semifinále také šéf Národního olympijského výboru. Ten navíc Mollajího upozornil, že k domu jeho rodičů byly poslány bezpečnostní složky.

Íránský judista by se na šampionátu s Mukim setkal ve finále do 81 kilogramů. IJF řekl, že tlaku ze strany Íránu podlehl a úmyslně v semifinále prohrál s Belgičanem Matthiasem Cassem, aby nemusel čelit pozdějšímu šampionovi z Izraele. Loni v říjnu IJF suspendovala Írán ze všech soutěží kvůli bojkotování soubojů s izraelskými soupeři. Mollají tak v Paříži zápasil pod mongolskou vlajkou.

„Doufám, že přijede do Izraele,“ říká o Mollajím jeho izraelský soupeř Muki. „Vím, že opravdu miluje Izrael a Izraelce. Opravdu ocenil, jak ho naši lidé přivítali s otevřenou náručí,“ cituje Mukiho deník The Times of Israel.

Reklama

Související témata:

Doporučované