Hlavní obsah

Pravda vítězí, ale Hrad chtěl od Ztohoven za standartu prezidenta o 25 tisíc víc

Jaká je cena prezidentské standarty?Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Jaká je vlastně hodnota vlajky prezidenta republiky? Výpočet předvedl u procesu s umělci skupiny Ztohoven soudní znalec.

Článek

Soudní proces se třemi členy umělecké skupiny Ztohoven, kteří před půldruhým rokem vyměnili na střeše Hradu prezidentskou standartu za červené trenýrky, stanovil kromě hranice umělecké recese i cenu jednoho z oficiálních symbolů České republiky.

Za standartu, o níž umělci dříve řekli, že ji rozstříhali a rozdali po kouskách občanům, požadoval právní zástupce Hradu Marek Nespala náhradu v plné kupní ceně, která je skoro 35 tisíc korun.

Soud to však zpochybnil s tím, že odcizená vlajka nebyla nová a že byla opotřebená. Proto na její skutečnou hodnotu nechal vypracovat znalecký posudek.

Soudní znalec Karel Novák pak ve středu konstatoval, že prapor ztratil kvůli opotřebení 75 procent své ceny. „Hodnota standarty byla 8 400 korun," řekl.

Soud mu dal za pravdu a členové skupiny Ztohoven by tak podle rozsudku měli Hradu nahradit méně peněz, než požadoval.

Za útok na Hrad však umělce na rozdíl od prvních verdiktů odsoudil. Uložil podmíněné tresty šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok.

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodoval ve věci už potřetí. Předtím dvakrát členy skupiny osvobodil s tím, že šlo o recesi a nedopustili se trestného činu. Nadřízený Městský soud v Praze ale tato rozhodnutí zrušil. Podle něho o trestný čin šlo. Podřízený soud se musel tímto stanoviskem řídit.

Reklama

Doporučované