Hlavní obsah

Právě měla začínat letní olympiáda. Bude se Tokio 2021 vůbec konat?

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry v Tokiu jsou stále v plánu na rok 2021.

Reklama

V těchto hodinách už měl nad tokijským stadionem planout olympijský oheň. Kvůli pandemii se však celé hry posunuly o rok. Sbíhají se i nad novým termínem mračna?

Článek

Důvod je prostý, nikdo stále neví, jak se problém s koronavirovou nákazou bude vyvíjet. Situace, kdy se sportovci z celého světa sejdou v jedné olympijské vesnici, kde se dohromady sportuje, jí i slaví, je aktuálně nepředstavitelná. „Je to tlukoucí srdce olympijských her,“ říká však o vesnici Thomas Bach, předseda Mezinárodního olympijského výboru, podle americké stanice CNN.

Prozatím však platí „plán A“, tedy že se tokijský svátek sportu odkládá na rok 2021. Minulý týden olympijský výbor sice potvrdil, že datum stále platí, včetně provozu olympijské vesnice, podle jeho předsedy ale čeká organizátory opravdu spousta práce. Funkcionáři z Mezinárodního olympijského výboru také volají po tom, aby se Tokio 2021 konalo v jednodušším a hlavně bezpečném režimu.

Posun termínu má ale už nyní reálné dopady. Jednou z obětí jsou samotní sportovci. Pro některé z nich byl rok 2020 jejich poslední v olympijské kariéře, a to buď z důvodu vysokého věku, nebo z nedostatku finančních prostředků, pomocí kterých by si další rok udrželi vysokou výkonnost.

Britská stanice BBC vypráví příběh pětatřicetiletého japonského gymnasty Tetsuyi Sotomury. Před dvanácti lety se na olympiádě v Pekingu umístil na čtvrtém místě ve skocích na trampolíně. Dvě další sportovní setkání, v Londýně a brazilském Riu, ale musel vynechat kvůli zranění. Tokio mělo být jeho návratem a zároveň rozloučením se s kariérou v domácím prostředí. „Další rok už je na mě ale příliš,“ říká sportovec.

Podle skokana na trampolíně se tokijské hry nakonec pravděpodobně konat nebudou. „Je to tak nejisté. Nikdo nezná tu pravděpodobnost. Kdybych čekal až do příštího roku a zrušilo by se to, bylo by to celé k ničemu,“ komentuje Sotomura svoje rozhodnutí odejít z vrcholového sportu už nyní.

Přestože se rok zdá jako velmi dlouhá doba v životě sportovce, pro organizaci her a hlavně pro reakci na neočekávanou panademickou situaci není „nač čekat“. Podle profesora Kentara Iwaty z japonské univerzity v Kobe je ale reálnou šancí na konání olympiády v roce 2021 jen účinná vakcína. „Ta ale virus nezničí, ona jen sníží výskyt viru asi o polovinu. I kdyby tu vakcína přece jen rychle byla, šíření viru bude pokračovat i příští rok,“ říká Kentaro Iwata pro britskou BBC.

Japonsko aktuálně čelí nové vlně covid-19. Za čtvrtek denní nárůst nakažených překročil 300 případů, to je poprvé od počátku pandemie. Premiér Šinzó Abe ale stále pokračuje v turistické kampani, kterou v zemi započal. I kvůli tomu, že Japonsko mělo díky olympiádě získat právě z turistického ruchu nemalou částku do své kasy. Letos země přijde kvůli odložené olympiádě asi o 10 milionů turistů, a to jen navíc ke 30 milionům návštěvníkům, kteří Japonsko ročně navštíví běžně.

Reklama

Doporučované