Hlavní obsah

Pravicový extremista Tommy Robinson propuštěn na kauci

Tommy Robinson.Video: Youtube.com

 

Reklama

Britský odvolací soud zrušil rozsudek nad aktivistou Tommym Robinsonem a na kauci ho pustil z vězení.

Článek

Britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson se večer ocitne na svobodě. O jeho propuštění na kauci rozhodl odvolací soud. Ten našel procesní pochybení při Robinsonově odsouzení ve zrychleném řízení. Prvoinstanční řízení se teď bude opakovat a Tommy Robinson, jehož uvěznění vyvolalo vlnu protestů, tak může skončit znovu za mřížemi.

Odvolací soud v Londýně posuzoval dva případy, kdy se krajně pravicový aktivista, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, měl dopustit pohrdání soudem. Zatímco rozsudek v Canterbury ponechal soud v platnosti, rozhodnutí soudu v Leedsu přijaté ve zrychleném řízení soudce Lord Burnett zrušil. Podle něj došlo k procesním pochybením. Řízení prý bylo neodůvodněně rychlé a neproběhlo podle všech pravidel. Tommy Robinson, za jehož propuštění demonstrovaly různě po Evropě tisíce lidí, by měl být ještě ve středu večer propuštěn z káznice Onley nedaleko anglického města Rugby.

Mučedník svobody slova, nebo obyčejný recidivista? Lídr krajní pravice Tommy Robinson je každopádně nejznámějším britským vězněm.Video: Hošek, Seznam Zprávy

Robinson se dostal do potíží kvůli filmování aktérů projednávané trestně právní kauzy a vysílání záběrů na sociální síti Facebook, i když věděl, že pro daný případ platí „reporting restrictions,” tedy mediální omezení. Bývalý předák krajně pravicové formace English Defence League (EDL), který byl v podmínce, dostal v Leedsu ve zrychleném řízení trest 13 měsíců odnětí svobody nepodmíněně. Robinson se snažil informovat o rozsáhlém případu sexuálního násilí páchaného pákistánskými gangy na mladých dívkách v anglickém Rotherhamu. Jeho příznivci si aktivistovo potrestání vyložili jako snahu znemožnit reportování případu, ve kterém figurovali takřka výlučně muslimští pachatelé.

Podle soudce v Leedsu měl Tommy Robinson svým počínáním naplnit skutkovou podstatu trestného činu „pohrdání soudem”. Svým chováním údajně mohl ovlivnit rozhodování poroty. Odvolací soud ale podle BBC konstatoval, že se Robinson vlastně nedozvěděl, jaká část jeho počínání měla předjímat verdikt soudu s obžalovanou skupinou mužů převážně pákistánského původu. Podle odvolacího soudu měl také aktivista, který své video z Facebooku smazal, dostat víc času na přípravu své obhajoby.

Reklama

Související témata:

Doporučované