Hlavní obsah

Pravidla karantény se mají změnit. Co čeká lidi, kteří se setkají s covidem

Foto: Profimedia.cz

Lidé v karanténě musí dodržovat celou řadu pravidel - oddělit používané předměty a dezinfikovat společné prostory.

Reklama

Kontakt s člověkem pozitivně testovaným na koronavirus dnes pro okolí znamená dlouhou karanténu navzdory nulovým příznakům a vlastnímu negativnímu testu. Změna je nejspíš na obzoru.

Článek

Vše začíná telefonátem od hygieny, která lidem oznámí, že přišli do kontaktu s covid pozitivním. V tu chvíli se i ti, kdo necítí žádné příznaky nemoci, odebírají do domácí karantény a čekají na „svůj“ PCR test.

Ani v případě negativního výsledku se ale nevracejí k běžnému životu. „Provede se další PCR test 14. den od kontaktu a v případě negativního výsledku lze nařízená karanténní opatření ukončit a pacient je pro další postup považován za neinfekčního,“ zní aktuální pravidla.

V karanténě tak poměrně dlouho zůstane zachycen i naprosto zdravý člověk.

Jak už dříve upozornily Seznam Zprávy, návrh na změnu Radě vlády pro zdravotní rizika poslal předseda jihočeské ODS a bývalý ministr za ODS Martin Kuba, civilním povoláním lékař.

Podle něj by se u člověka, který je v karanténě na základě kontaktu s nakaženým, mělo provést PCR vyšetření ideálně pátý den od kontaktu. Pokud je výsledek negativní, považuje riziko za minimální. Stav by měl po dalších 48 hodinách potvrdit druhý PCR test. „Bude-li výsledek negativní a osoba je nadále asymptomatická, pak je možné ji označit jako neinfekční a karanténu ukončit,“ míní Kuba v návrhu, který vládě zaslal a který má redakce k dispozici.

Zkrácení karantény má naději na úspěch. Podpořil ho například zmocněnec vlády pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, podle kterého by mohla trvat deset dní. Podobně věc vidí i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Za sebe musím jako laik říct, že to je dobrý nápad, a podporuji jej. Musíme dělat všechno pro to, abychom se vrátili do normálu. Je třeba sledovat působení viru, počet hospitalizovaných, jací lidé bohužel zemřeli, a z toho vycházet. V pondělí jsem svolal radu pro zdravotní hrozby, kde to bude jeden z bodů programu,“ řekl Babiš ve čtvrtek pro deník Právo.

Zkrácení by ulevilo sportovním kolektivům či firmám, které ochromil jediný nakažený. Aktuálně situaci řeší například fotbalová Slavia.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) se k návrhu zatím vyjadřoval spíše zdrženlivě, podle něj se o něm musí vést širší odborná debata. „Musí o tom rozhodnout klinická skupina Covid, případně epidemiologové na Ministerstvu zdravotnictví. Je to velmi závažná změna,“ řekl.

Rozdělená domácnost

Pravidla karantény jako takové nicméně zůstávají striktní – žádné návštěvy, co největší izolace od ostatních členů domácnosti, a pokud je to možné, mají se lidé vyhnout i kontaktu s domácími mazlíčky.

Oddělené mají zůstávat i předměty běžné potřeby, toaleta a koupelna se musí pravidelně dezinfikovat.

Podle pravidel zveřejněných resortem zdravotnictví zároveň pro všechny v domácnosti platí používání ochranných pomůcek i uvnitř bytu ve společných prostorách. Pokud člověk v karanténě nemůže zůstat na izolovaném pokoji, mají se vzájemně co nejvíce oddělit alespoň lůžka, prostory se musí dostatečně větrat. Prádlo je třeba prát na co nejvyšší možnou teplotu, která nepoškodí látku, ministerstvo doporučuje teploty nad 60 stupňů.

„Prádlo, povlečení a ručníky by měly být uloženy v plastovém pytli a vyprány, jakmile bude známo, že jsou testy na SARS-CoV-2 negativní,“ dodává ministerstvo.

Pokud jde o shánění jídla a venčení, doporučuje se využívat pomoci známých či dostupných služeb. Není-li zbytí, lidé v karanténě byt opustit mohou. Vždy ale jen na nezbytně nutnou dobu a s ochrannými pomůckami. Zároveň by měli dodržovat alespoň dvoumetrovou vzdálenost od ostatních lidí. Za porušení karantény stále hrozí třímilionová pokuta.

„Musely jsme v bytě fungovat, protože jsem neměla kam jinam jít. Po našich společných prostorech jsem chodila s rouškou a dezinfikovala jsem věci, i když asi nikdy se nedá vydezinfikovat úplně všechno. Než jsem vyšla z pokoje, vydezinfikovala jsem si ruce gelem, dezinfikovala jsem po sobě koupelnu, neúčastnila jsem se přípravy jídla. A snažily jsme se vzájemně vyhýbat,“ popsala tento týden pro Seznam Zprávy třicetiletá Eva, která karanténu trávila se spolubydlící trpící diabetem.

Reklama

Doporučované