Hlavní obsah

Pravidla pro prostitutky podle Pirátů: Zaměstnankyně i OSVČ, danit by mohly paušálem

Politici představují svůj návrh na regulaci prostituce.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráti navrhují pravidla, která by nastavila podmínky pro poskytování sexuálních služeb.

Článek

Ročně se podle odhadů Pirátů protočí v byznysu s láskou za úplatu nejméně 8 miliard. Nikdo ale neplatí daně a lidé působící v tomto podnikání ani nemají povinnost dodržovat jakákoliv pravidla.

Poskytování sexuálních služeb samo o sobě je legální a právním řádem trpěné, postihovány jsou jen s prostitucí související jevy, jakými jsou například kuplířství nebo obchod s lidmi.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka provozuje v Česku prostituci až 13 000 žen. Z toho více jak polovina jsou prý samoživitelky. „Kvůli tomu, že máme zastaralé zákony, tak tyto ženy nemají zdravotní ani sociální pojištění, nedosáhnou na hypotéku, je to problém,“ zaznělo od Michálka.

Díky regulaci prostituce by se mohla do veřejného rozpočtu, podle propočtů Pirátů, vybrat až miliarda. „100 000 školáků by díky tomu mohlo mít oběd zadarmo,“ poznamenal Michálek.

Podle Pirátů by ale měla být nově nastavená pravidla, která by dobrovolný sex za peníze nebo zprostředkování sexuálních služeb za úplatu umožňovala.

V první řadě by podle opoziční strany mělo Česko odstoupit od Úmluvy o potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950. Ta totiž zakazuje provozovat na území republiky jak nucenou, tak dobrovolnou prostituci. „Ta úmluva říká, že prostituce v našich zemích neexistuje. To není pravda. Samozřejmě, že existuje a má svá rizika,“ přidal se k podpoře nových úprav poslanec a lékař Bohuslav Svoboda (ODS). Ten také zmínil současná rizika, která přináší neregulovaná prostituce, především hrozbu nákazou HIV.

Pod návrh se kromě Pirátů podepsala i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), poslanec Petr Dolínek (ČSSD) nebo TOP 09.

Prostitutky a prostituti by v případě zavedení nových pravidel měli mít možnost pořídit si živnostenský list nebo být oficiálně zaměstnáni podle pravidel podléhajícím zákoníku práce.

V případě pořízení živnostenského listu počítá návrh s tím, že nutit zaměstnance sexuálního byznysu k registraci by k ničemu nevedlo. Na poskytování sexuálních služeb by se podle Pirátů mělo nahlížet jako na nezávislá povolání, tedy jako na herce a tanečníky.

Prostitutky by měly mít podle návrhu i možnost zapsat se do živnostenského rejstříku a získat IČO. Tím by pak při placení daní mohly využít výhodnější výdajové paušály. V takovém případě by ale mohla být vyžadována živnost č. 78 „poskytování služeb osobního charakteru“. Sexuální služby by tak byly ve stejné kategorii, jako jsou služby astrologů, grafologů, kartářek, numerologů nebo těch, kteří sestavují rodokmeny.

Regulací prostituce si politici slibují bezpečnější prostředí pro ty, kteří se k tomuto povolání dobrovolně uchýlí. Zároveň by se novými pravidly podle nich potlačila šedá ekonomika.

Návrh vítá i majitel největšího erotického portálu v ČR Sex.cz Andrej Anastasov. „Na takový zákon čekáme už přes dvacet let. Sexuální společnice může činnost vykonávat, ale svého manažera mít nemůže. Mnohdy se však holky sami v bytech bojí, nemá je tam kdo ochránit nebo pomoct s organizací,“ uvedl.

Snahu politiků ocenila i nezisková organizace Rozkoš bez rizika, za lepší řešení ale považuje legalizaci prostituce. „Velmi kvitujeme, že Česká pirátská strana v žádném případě neprosazuje povinnou registraci osob jako prostitutek a prostitutů. Tento bod byl přítomen u všech předchozích návrhů a Česká pirátská strana si uvědomuje, že registrace by právě za současných společenských podmínek vedla k tomu, že by se k takové činnosti nikdo veřejně nepřihlásil,“ vysvětluje projektová manažerka Barbora Pšenicová.

Zatím je ale vše v rovině úvah. Zákon, který by nastavil pravidla pro regulaci prostituce, by podle Pirátů mělo zpracovat Ministerstvo vnitra a předložit nejpozději do 12 měsíců.

Reklama

Doporučované