Hlavní obsah

Pravidla pro školy: Do třídy i bez testu, má to ale podmínku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do škol vyrazí v září děti patrně s rouškou. Ve třídě by ji ale mohly sundat.

Reklama

Ministerstvo školství připravuje manuál pro fungování škol od září. Do tříd budou moci i žáci, kteří odmítnou povinné testování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na rozdíl od loňského školního roku se letos budou moci vyučování zúčastnit i žáci, kteří se odmítnou testovat. Vyplývá to z manuálu provozu škol, jehož finální podobu nyní ladí Ministerstvo školství a která by měla do škol putovat v polovině srpna.

„Už v minulém roce jsme měli žáky, jejichž zákonní zástupci odmítli testování. Rádi bychom ale i tyto žáky do školy dostali za dodržení určitých pravidel,“ uvedl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Neotestovaní žáci by mohli do školy za předpokladu, že budou mít na sobě po celou dobu respirátor nebo roušku. V některých situacích by také měli být odděleni od otestovaných školáků.

Pravidla pro školy od září

  • Žáci základních a středních škol se na začátku září třikrát otestují antigenními testy na covid-19, a to v termínech 1. nebo 2. září, 6. a 9. září. Pokud se v některém okrese vyskytne více než 25 pozitivních případů na 100 tisíc testů, prodlouží se testování minimálně na zbytek září.
  • Pro děti, které se na covid-19 preventivně neotestují, bude ve škole po celou dobu povinná rouška či respirátor. Pokud odmítnou i to, nebudou se moct účastnit prezenčního vzdělávání.
  • Podle doporučení Ministerstva zdravotnictví by školy měly od září v co největší míře zachovávat homogenitu skupin dětí a omezit slučování tříd či hromadné školní akce.
  • Povinnost nošení roušek a respirátorů se bude odvíjet od aktuálních mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Dá se ale očekávat, že nebudou povinné ve třídách, ale naopak například na chodbách stejně jako v červnu.

„Ministerstvo zdravotnictví doporučí školám zajistit samostatnou místnost pro možnost občerstvení a vyhradit těmto dětem a žákům také vlastní sociální zařízení. Režim testování bude dále předmětem mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva školství Ondřej Macura.

Odkazuje se přitom na červnový materiál Ministerstva zdravotnictví k zářijovému testování žáků a studentů. „Pokud ale zákonní zástupci odmítnou i tato opatření, tak se situace poměrně zkomplikuje,“ dodává Zajíc. Dítě bez testu a roušky tak přijde o možnost prezenčního vzdělávání.

Školní rok v září odstartuje třemi koly antigenního testování. Podle Zajíce by ale školy případně zvládly testovat i v dalších měsících, pokud by to bylo nutné. „Není to nic příjemného, ale zvládli jsme to i minulý rok. Otázkou je ale samozřejmě zajištění testů a jejich doručení do škol,“ dodává Zajíc.

Mírnější pravidla pro semináře

Podle doporučení Ministerstva zdravotnictví by se od září měli žáci opět zdržovat v homogenních kolektivech. Na hodinách by pak měly být spojené maximálně dvě třídy. To je problém především při volitelných předmětech.

Například ve třetím a čtvrtém ročníku si žáci na ústeckém Gymnáziu Jateční vybírají volitelné předměty, třeba seminář a cvičení z matematiky, psychologii nebo konverzaci v anglickém jazyce. „Na volitelné předměty se ale sdružují žáci ze všech tříd dohromady. Bez toho se takový seminář nedá dělat,“ říká ředitel školy a místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt.

Podobně to funguje na všech gymnáziích a celé řadě dalších středních škol. I proto by doporučení Ministerstva zdravotnictví mohlo zůstat skutečně jen radou, kterou se střední školy nebudou muset doslova řídit.

„Mezitím proběhlo v rámci naší asociace jednání s Ministerstvem školství, z něhož vyplynulo, že školám to bude patrně pouze doporučeno,“ dodává Dytrt.

Obědy, nebo spíš večeře?

Z dokumentů a doporučení Ministerstva zdravotnictví pak vycházejí i pravděpodobná pravidla pro pohyb ve třídách a mimo ně. Zatímco v prvním případě by respirátory nutné být nemusely, v tom druhém ano, stejně jako na konci minulého školního roku.

„Když jsem zapisoval do třídnice, tak mi žáci museli říkat jména klidně třikrát nebo čtyřikrát, protože přes roušky nebylo rozumět. To samé když jsme vykládal novou látku, jel jsem, jak říkají sportovci, na kyslíkový dluh,“ vrací se k době, kdy bylo ještě nutné roušky ve třídách nosit, předseda Sdruženích učňovských zařízení ČR Karel Dvořák.

Zároveň teď doufá, že se podaří vyjednat pro výuku ve třídách opět výjimku. Stejně jako při výuce pak děti sundají respirátor logicky i během oběda. I v této chvíli ale mají školy zabránit většímu mísení kolektivů.

Úplně oddělit třídy při obědě není ale z pohledu škol možné, pokud mají všem zajistit stravování. „Bude nutné nastavit systém stravování tam, aby docházelo k minimálnímu kontaktu žáků. Za běžného provozu ve větších školách se to ale dost dobře nedá, protože by se místo oběda někomu servírovala večeře,“ myslí si Zajíc z Asociace ředitelů základních škol.

Reklama

Doporučované