Hlavní obsah

Pravidla života v Česku se opět mění. Co smíte nově od pondělí?

Foto: vlada.cz

Které ze zákazů Adama Vojtěcha přestávají platit?

Reklama

aktualizováno •

Novou verzi mimořádných opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví v pondělí schálila vláda. Některé zákazy platí dál, jiné kabinet zrušil nebo zmírnil.

Článek

Od pondělí přestávají platit některé zákazy spojené s šířením nemoci covid-19. Návštěvníci koupališť a bazénů mohou odložit roušky a zaměstnanci v sociálních službách se nebudou muset pravidelně testovat na koronavirus. Především se ale zvýší povolený počet lidí na veřejných i soukromých akcích.

Divadla, kina a koncertní sály se mohou otevřít až pro 500 lidí. Navíc už nebude nutné dodržovat odstup jednotlivých obsazených sedaček, a všechna místa se tak mohou zaplnit.

Na 500 osob se také zvedne maximální počet osob na všech sportovních, kulturních, náboženských, spolkových, tanečních a dalších podobných akcích a shromážděních. Stejné omezení platí pro výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce a oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé.

Ovšem také pro demonstrace.

Zvířata v zoo si prohlédne víc lidí, vláda totiž zvýšila maximální počet návštěvníků zoologických zahrad, botanických zahrad a arboret na 250 lidí na hektar, dosud jich mohlo být 150. Například pražská zoo přitom tento limit leckdy vyčerpala už v dopoledních hodinách. Od 15. června vláda plánuje na podobných místech zrušit limit úplně.

Hospody zůstanou v noci dál zavřené, od 23 do 6 hodin ale mohou teoreticky otevřít zahrádky a výdejní okénka. Alespoň tedy pokud jim to umožňuje místní vyhláška spojená se zákonem o nočním klidu.

Pondělí je také dnem, kdy se mohou vracet do škol i žáci druhého stupně základních škol, nebo středoškoláci, kteří letos nematurovali. Ti jsou posledními, kdo se do lavic od 11. března nemohli podívat.

Druhý stupeň základních škol a střední školy obnoví ovšem provoz jen omezeně a různými způsoby. Některé základní školy budou mít každý den výuku pro jinou třídu, jiné třeba po dvou hodinách denně pro všechny třídy. Střední školy s ohledem na program nabitý přijímacími zkouškami či maturitami plánují pro studenty hlavně možnost individuálních konzultací.

Novinkou je také to, že roušky nebudou muset od pondělí nosit moderátoři a redaktoři televizního a rozhlasového vysílání i s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup.

Pro všechny veřejné i soukromé události a provozy přitom dál platí některá zvýšená hygienická pravidla, zejména dodržování odstupů a používání dezinfekce.

Reklama

Doporučované