Hlavní obsah

Právníci rozšířili hromadnou žalobu kvůli Dieselgate o dalších 685 lidí

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Safe Diesel, která zastupuje české spotřebitele poškozené kauzou Dieselgate, rozšířila žalobu o dalších 685 vlastníků dotčených vozidel z koncernu Volkswagen. Celkem tak ve sporu zastupuje už 4 005 klientů a pro každého z nich nárokuje odškodné 220 000 Kč. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 8 před časem nepravomocně uznal nárok na odškodnění českých majitelů sdružených pod Safe Dieselem a organizací DieselGate. O případu jako první informovaly Seznam Zprávy.

Podle rozsudku zveřejněného tento týden má VW zaplatit odškodné v celkové výši 636 milionů korun. Volkswagen se proti rozsudku odvolá.

„Po rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 8 teď evidujeme stovky nových klientů denně. Jejich nároky k žalobě brzy připojíme,“ uvedl František Honsa z advokátní kanceláře BBH, která poškozené spotřebitele zastupuje.

Celkový počet spotřebitelů, kteří v ČR své nároky vůči automobilkám uplatňují, převyšuje 7 000 lidí. Vozidel s upraveným softwarem je v České republice zhruba 165 000.

Před čtyřmi lety americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka motorů TDI o objemu od 1,2 do 2,0 litru poznala, když se vůz podrobuje emisnímu testu a přejde na ekologický režim, při kterém produkuje výrazně nižší množství škodlivin. Celkově byly tyto motory namontovány v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.

V USA Volkswagen vyplatil majitelům vozů odškodné 5 100 až 10 000 dolarů. Majitelům také nabídl opravu či zpětný odkup jejich vozu. V Německu již koncern akceptoval pokutu ve výši jedné miliardy eur a odškodnění se domáhají stovky tisíc vlastníků dotčených vozidel v celé Evropě.

Reklama

Doporučované