Hlavní obsah

Právníci Weinsteinových obětí mohou dostat víc peněz než ony samotné

Foto: Raymond Hall/GC Images

Producentovi Harveymu Weinsteinovi hrozí dlouholeté vězení kvůli obviněním ze sexuálního násilí.

Reklama

Až desetinásobek sumy, který by podle kontroverzní dohody mohly dostat obtěžované ženy, může připadnout advokátům.

Článek

Kdysi jeden z vládců Hollywoodu, dnes muž stíhaný svou minulostí. Producent Harvey Weinstein se již za pár dní dozví, kdo bude soudit jeho činy. Na Tři krále totiž bude sestavována porota v trestním řízení kvůli sexuálním zločinům, kterých se měl mocný muž dopustit.

V tomto řízení jde mimo jiné o znásilnění nejmenované ženy v roce 2013 a nucený orální sex s další ženou v roce 2006.

Producent, jehož z nevhodných návrhů obvinily i přední hollywoodské hvězdy, ovšem má naději, že se vyhne alespoň většině občanskoprávních žalob. V těch jeho údajné oběti žádají odškodnění za chování, kterého se na nich dopustil.

Jak ale upozorňuje deník The Guardian, kontroverzní návrh dohody by znamenal, že nejvíc na případu vydělají právníci, kteří Weinsteinem obtěžované ženy zastupují.

Více než třicítka žen je ochotna na mimosoudní dohodu s padlým filmovým magnátem přistoupit. Po zveřejnění detailů smlouvy ale údajně některé oběti od ní chtějí odstoupit.

Podle zdrojů Guardianu se totiž ukazuje, že by například hlavní právnička, která případ proti Weinsteinovi jménem obětí vede, mohla dostat až 25 procent z celkové sumy odškodnění. To by znamenalo, že by Elizabeth Feganová měla nárok až na desetinásobek částky, kterou by od Weinsteina jako bolestné dostaly některé oběti. Zejména v případě, že by se k dohodě připojilo více žen, což by vyplacenou částku „ředilo“ mezi více obětí.

Navrhovaná dohoda je součástí plánu na splacení dluhů producentovy společnosti Weinstein Company. Na to je vyčleněno 47 milionů dolarů. Z toho by mělo jít 6,2 milionu dolarů 18 ženám, které Weinsteina zažalovaly ve Spojených státech, Kanadě a Velké Británii. Dalších zhruba 18,5 milionu dolarů je pak vyhrazeno na hromadnou žalobu, u níž se očekává, že počet žalobkyň poroste.

„Rozhodně nevypadá moc fér, když by si právníci přišli na víc peněz než samotná oběť. Jsem přesvědčený, že právě na toto se zaměří soudce, až bude dohodu schvalovat,“ uvedl pro Guardian právník John Clune, který některým obětem radil.

Feganová ovšem milionové palmáre brání. „Pracujeme na případu od listopadu 2017, a to velmi tvrdě. Jako ve všech případech hromadných žalob je na soudci, aby určil, jak vysoká suma má být určena právnímu zastoupení. A pokud půjde o 25 procent, pak advokáti dostanou méně, než je jejich obvyklá sazba v poměru k času strávenému na případu,“ uvedla právnička v prohlášení pro britský deník.

Reklama

Související témata:

Doporučované