Hlavní obsah

„Byli unavení, tak je začali bít hlava nehlava.“ Portland protestuje přes 2 měsíce

Foto: Profimedia.cz

Trump je Trump. Před čtyřmi lety se také mělo za to, že je v průzkumech hodně pozadu, říká Ondřej Jonáš o předvolebním závodě.

Reklama

Článek

Třiašedesát dní v kuse. Tak dlouho protestují lidé v Portlandu proti systémovému rasismu v USA. Situace se po nasazení federálních agentů vyhrotila. Co se v Portlandu děje? A jak to souvisí s prezidentskými volbami?

Části města Portland na severozápadě Ameriky se noc co noc mění v bitevní pole, kde proti sobě stojí demonstranti a členové policie i federálních jednotek. Protesty se tu rozhořely na konci května po smrti Afroameričana George Floyda, který zemřel poté, co mu policista klečel asi osm minut na krku při zatýkání. Lidé vyšli do ulic a stejně jako v dalších městech USA protestovali proti systémovému rasismu a policejnímu násilí.

Situace eskalovala právě v momentě, kdy americká vláda v polovině července nasadila v Portlandu federální bezpečnostní složky.

V Portlandu je v tuto chvíli asi 114 členů federálních donucovacích složek, jak zjistili američtí novináři z dokumentů americké prokuratury. Podcast se natáčí ve středu a v noci ze středy na čtvrtek došlo k důležitému posunu: americká vláda oznámila, že hned ve čtvrtek začne federální agenty z Portlandu postupně stahovat. Má to ale samozřejmě háček – americká vláda chce, aby portlandská policie i nadále střežila federální budovy.

Situaci v Portlandu a chování federálních agentů v Checkpointu popisuje Laurel Buckleyová, která ve městě žije.

„Protestující si našli cestu, jak se před gumovými projektily nebo plechovkami slzného plynu bránit. Některé typy munice, kterou federálové používají, by se po lidech neměly střílet. Oni ale střílí plechovky slzného plynu nebo zábleskové granáty lidem přímo na hlavy nebo hruď, což vedlo k různým zraněním i frakturám lebky,“ uvedla Buckleyová.

„To nejnásilnější, co jsem od protestujících viděla, bylo, když házeli plechovky s plynem zpátky k jednotkám,“ dodala. Federální agenti podle ní každý večer, když už „začali být unavení a chtěli, aby protest skončil“, opustili svá stanoviště u federálních budov a začali protestující bít „hlava nehlava“.

Foto: Profimedia.cz

„Protestující si našli cestu, jak se před gumovými projektily nebo plechovkami slzného plynu a další municí bránit,“ říká v Checkpointu Portlanďanka Laurel Buckleyová.

Jedním z důvodů, proč Trump teď tolik tlačí na politiku „práva a pořádku“, jsou blížící se americké prezidentské volby. Za svým zatím stále jen vysoce pravděpodobným rivalem Joem Bidenem z Demokratické strany totiž v předvolebních průzkumech pokulhává se ztrátou asi deseti procentních bodů.

„Trump je Trump. Chová se tak, jak se vždycky choval. A před čtyřmi lety byl v předvolebních průzkumech zhruba ve stejné pozici, také se mělo za to, že je hodně pozadu. Ale pravdou je, že dnes je to zvolený prezident, takže jde o známější entitu. Jeho situace je tudíž velmi vážná,“ okomentoval pro Checkpoint Trumpovy šance investiční bankéř Ondřej Jonáš, který v USA dlouhá léta žil.

Nejnovější díl podcastu Checkpoint o násilných protestech v Portlandu i předvolebním závodu, v němž Donald Trump zůstává zatím pozadu, si pusťte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované