Hlavní obsah

Právo mluví jasně. Hostinští po hostech potvrzení o testu nesmí vyžadovat

Jak budou hostinští kontrolovat testy? Rozhovor s restauratérem Václavem Vojířem.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Zahrádky otevřou za necelý týden, ale v reálu majitelé řady z nich nevydrželi a s prvním sluníčkem otevřeli. Oficiální pravidla mají ale několik zádrhelů – některé zahrádky neumožní otevřít, problém je i s vyžadováním testů.

Článek

Zahrádky v podstatě otevřely spolu s pěkným počasím. Leckteří hostinští nečekali na posvěcení od vlády, které má navíc řadu úskalí.

„Vypadá to tak a nejen v Praze. Neviděl jsem ale, že by měl někdo regulérně otevřenou zahrádku a obsluhoval tam. Hezké počasí přineslo kvantitu hostů těm výčepům, které mají park před restaurací a hosté si přišli dopřát,“ míní Václav Vojíř, provozovatel Potrefené Husy Na Verandách, Bistra Špejle, ale i slavného pražského Bugsy ́s baru.

Oficiální otvíračku vyhlásila vláda na pondělí 17. května. Je to první krok, který hospody odrazí od ekonomického dna? „Není to samospásné, ne každý zahrádkou disponuje, ne každý ji má tak velkou, aby to dávalo ekonomický smysl,“ míní Vojíř. Sám provozuje dvě zahrádky, nijak velké, ale přesto je otevře: „Je to reklama na život. Fantastický signál, že jsme tady, že jsme přežili a těšíme se na naše hosty,“ tvrdí Vojíř.

U stolů budou moci sedět maximálně čtyři lidé, kteří nežijí ve společné domácnosti, nebo jedna rodina. Vzdálenost mezi stoly na zahrádce musí být nejméně 1,5 metru. Limit dává podle Vojíře smysl: „Je to technikálie, která je řešitelná, dá se s tím pracovat. Jsme rádi, že smíme otevřít.“

Kdo chce na zahrádku, musí v podniku předložit potvrzení o očkování, o prodělaném covidu nebo negativní test, stačí i samotest. Ale je v tom zádrhel.

Asociace majitelů restaurací Apron si nechala udělat právní analýzu vládního nařízení, podle které hostinští testy ani jiné doklady po hostech požadovat nemůžou.

Test nevymůžete. A hosta nevyhodíte

„Z pozice nás hostinských toto vymáhat nemůžeme. My ani pro podávání alkoholu, a to málokdo ví, nesmíme požadovat průkaz totožnosti. My smíme požádat zákazníka, aby nám jakoukoli formou prokázal, že je plnoletý,“ vysvětluje Václav Vojíř.

Restauratér tak spoléhá na solidaritu klientů: „Není to ošetřené. Nejsou žádné pravomoci na naší straně. Nejsou legislativně definované ani žádné povinnosti našich hostů. Bude to trochu na dohodě. Nám i hostům chtěla vláda vyjít vstříc, aby se pravidla rozvolňovala. A spoléhá na zodpovědnost, že když se někdo nebude cítit zdráv, tak se do hospody nepohrne.“

Pokud někdo státem požadované „papíry“ předložit odmítne, hostinský nic moc nezmůže: „Nemáme nástroj, abychom hosta vyhazovali. Bude fungovat dialog. Dělám v pohostinství 25 let a nestalo se mi jedinkrát, že bych s hostem musel diskutovat, jestli ho chci nebo nechci obsluhovat. Něco jiného je zavírací hodina, ale vyhrocenou situaci jsem nezažil,“ uzavírá Vojíř.

Jako problematickou hodnotí restauratér i další podmínku: zahrádka musí být nejméně 1,5 metru od chodců. To při šířce – zejména pražských – chodníků podle něj nelze realizovat.

Reklama

Doporučované