Hlavní obsah

Právo na důstojnou smrt, nebo morální hazard? Rodí se nový návrh na povolení eutanazie

Duel o eutanazii.Video: Martina Spěváčková.

 

Reklama

Pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí a chtěli by být usmrceni, zřejmě svitla naděje. Poslankyně Věra Procházková z hnutí ANO sepisuje zákon o eutanazii. Inspirovala se přitom vlastními zkušenostmi i zákony v Nizozemsku. Její snaha ale budí u poslanců značné emoce.

Článek

Přitom veřejnost by zřejmě zákon o eutanazii uvítala. Podle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění souhlasilo s možností ukončení života z rukou lékaře téměř 70 procent dotázaných.

Dostanou tedy pacienti právo požádat lékaře, aby ukončil jejich život? Nebo by to bylo příliš riskantní?

Téma dnešního Duelu. Do něj jsme pozvali autorku předlohy Věru Procházkovou z hnutí ANO a lékaře a člena etické komise České lékařské komory Zdeňka Kalvacha.

„Zemřeli mně všichni příbuzní, které znám, na rakovinu. Včetně mojí matky, jež zemřela prostřednictvím pasivní eutanazie. Což se mi nelíbilo. Chtěla bych situaci těchto lidí řešit, aby měli svobodnou volbu,“ řekla Seznamu poslankyně Procházková.

Procházková pro svůj návrh nemá ale zatím podporu ani ve vlastním poslaneckém klubu hnutí ANO. Proti je například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Proti jsou i někteří lékaři. Třeba člen etické komise ČLK Zdeněk Kalvach. Ten se obává toho, že by se eutanazie mohla snadno zneužít.

Reklama

Doporučované