Hlavní obsah

Právo na opravu. EU chce donutit výrobce, aby spotřebiče vydržely déle

Duel: Donutí EU výrobce, aby prodloužili životnost spotřebičů?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Elektronika, která přestane fungovat těsně po skončení záruční doby, nebo spotřebiče, které nejde opravit a musíte si koupit nové. Evropská unie tomu chce zabránit. Hodlá přinutit výrobce, aby spotřebiče měly delší životnost a bylo snadnější je opravit.

Článek

Už letos v březnu by podle pirátské poslankyně Dany Balcarové mohlo Evropským parlamentem projít nařízení, které má zajistit delší životnost nově vyráběných spotřebičů, jako jsou ledničky nebo jiná běžná elektronika.

Zákazník by také získal takzvané „právo na opravu“, tedy, že výrobce usnadní opravy spotřebičů. Například by měl nabízet určité náhradní díly, i když už třeba pračka nebude na trhu.

„Levný výrobek, který se po dvou letech používání rozbije, je drahý, protože pak musíte koupit nový. Podle průzkumu mezi obyvateli EU jich 77 % preferuje opravu rozbitého výrobku,“ říká v Duelu Balcarová.

Anketa

Stalo se vám, že spotřebič přestal fungovat krátce po skončení záruční doby?
Ano, ale bylo to výjimečné
17,6 %
Ano, opakovaně
75,8 %
Ne
6,6 %
Celkem hlasovalo 3850 čtenářů.

Pokud nařízení projde europarlamentem, mohlo by podle ní po celé Unii začít platit zhruba v březnu příštího roku. Nebudou ho schvalovat ani národní parlamenty.

Šéf Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů APPLiA Radek Hacaperka ale upozorňuje, že vyšší nároky na opravy spotřebičů mají svá rizika.

„Je potřeba, aby opravy dělaly odborné servisy. A to v návrhu zatím zůstává. je to důležité především kvůli bezpečnosti, opraváři by měli mít zkoušky. V ČR a nejen tady navíc máme problém, že servisáci nám pomalu odcházejí do důchodu, začínají vymírat. Nevychováváme si nové. Za pět až osm let může přijít doba, kdy opravy nebude mít kdo dělat,“ varuje Hacaperka.

Oprav si sám

Nařízení by mělo umožnit, aby si řadu náhradních dílů mohl koupit a vyměnit i zákazník sám, a to i v případech, kdy to dnes možné není. „Teď je třeba problém u některých výrobků vyměnit i jen žárovku. Nebo koupit si za rozbitý plastový box do lednice nový,“ upozorňuje Balcarová.

Delší životnost spotřebičů by měla také pomoci šetřit suroviny při výrobě nových a celkově chránit životní prostředí. Podle Hacaperky evropské firmy návrh v současné podobě, která ještě není konečná, vítají. Nařízení by mělo pomoci nastavit standardy kvality a výrobce chránit před dovozem nekvalitní produkce s nízkou životností.

„Očekáváme, že se trh výrazně narovná. Budou tady určité minimální požadavky na kvalitu. I naši výrobci vyrábějí v Číně, ale s dovezenou technologií,“ říká Hacaperka.

Vyšší ceny?

Upozorňuje ale, že výrobci mohou zvýšit ceny náhradních dílů, protože budou mít větší náklady na jejich delší skladování a další logistiku. „Určitě se to do toho promítne. Výrobci to dělají kvůli podnikání, není to dobročinná činnost.“

O nových pravidlech už jednali ministři životního prostředí. Podobná opatření kromě EU zvažuje i osmnáct států USA. Podle BBC změna budí kontroverzi. Výrobci například varují, že delší životnost spotřebičů omezí prostor pro další inovaci.

Evropské politiky vedly k sepsání předpisů některé znepokojivé statistiky a studie. BBC například uvádí data o tom, že v období let 2004 až 2012 vzrostl podíl rozbitých domácích spotřebičů, které majitelé používali pouze pět let, z 3,5 % na 8,3 %.

Reklama

Doporučované