Hlavní obsah

„Pražané cítí, že jsme si nechali ukrást Staroměstské náměstí.“ Tady je plán Prahy 1, co s tím

V Praze je stále více turistů. Budou v metropoli turnikety jako v Benátkách? V pořadu Ráno na Seznamu odpovídal starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Prahy jezdí stále více turistů. Jen loni se jich do české metropole podívalo téměř 8 milionů. Takový turismus už ale město dusí, připouští starosta prvního pražského obvodu Pavel Čižinský.

Článek

Velký nápor cestovatelů se projevuje i v praktických a až nepříjemných věcech. Například lidé nemohou chodit po chodníku, protože jsou tam shluky turistů poslouchající průvodce. Také se to projevuje na občanské vybavenosti, obchody a podniky jsou zaměřeny spíše na turisty než na místní obyvatele. A velkým problémem je hluk.

„Naše možnosti tomu nějak čelit jsou značně omezené,“ říká starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (nestr. za Praha 1 sobě).

V posledních letech turistických ruch narůstá a trend by měl pokračovat. Čižinský se však nedomnívá, že by kvůli tomu bylo nutné zavádět v centru metropole taková opatření, k jakým sáhli třeba radní v Benátkách. Kde zavedli turnikety omezující počet turistů.

„Plánujeme pracovat s podnikateli, kteří sem turisty vozí. Zkusíme se s nimi domluvit na něčem, aby to bylo udržitelné. Plánujeme i osvětové kampaně se samotnými turisty, protože z průzkumů magistrátu plyne, že turisté říkají, že nejsou zcela informováni, že tu i nějací lidé bydlí,“ podotýká Čižinský.

Pražané podle něj cítí, že si metropole nechala Staroměstské náměstí v podstatě „ukrást“. Co vše se dá dělat a jak se lze bránit, na to odpovídal v rozhovoru, který najdete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované