Hlavní obsah

Pražané si mohou vyzkoušet úpravy rozpočtu města na rok 2021

Foto: Shutterstock

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pražský magistrát spustil webovou stránku, na které si mohou lidé vyzkoušet seškrtat rozpočtové výdaje města na příští rok.

Článek

„Cílem spuštění stránky je seznámit obyvatele s poklesem příjmů o 2,5 miliardy korun kvůli vládnímu daňovému balíčku a o dalších více než sedm miliard korun kvůli poklesu ekonomiky způsobenému pandemií koronaviru. Vedení Prahy už v rozpočtu na rok 2021 seškrtalo běžné výdaje za 1,3 miliardy korun,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Ztráta podstatné části městských příjmů díky hlasování ODS a ANO je opravdu velký problém. Snažíme se to lidem přiblížit interaktivní formou. Do této rychlé a zábavné klikací hry se může nyní zapojit každý. Méně zábavná je ale debata nad skutečnými škrty v městském rozpočtu. Tomuto rozpočtovému hazardu jsou vystavena i další města a obce v České republice, jež mohou tento web převzít a upravit si jej pro sebe,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

Na internetové stránce je možné vybírat mezi několika kategoriemi možných úspor, a to například v oblasti služeb, výstavby, péče, kultury, dopravy, daní a poplatků nebo IT.

Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Pavla Vyhnánka bude muset vedení města již schválený rozpočet upravit, neboť v něm není zahrnut výpadek způsobený daňovým balíčkem. V době, kdy zastupitelé rozpočet schvalovali, ještě nebyla známa jeho finální podoba.

Hlavní město v tuto chvíli neplánuje zdražovat služby jako parkování nebo MHD. V budoucnu bude jejich dotování z městského rozpočtu, a tedy jejich cena pro obyvatele záviset na vývoji celkové ekonomické situace. Primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) v uplynulých týdnech řekl, že například MHD nyní sice zdražovat nebude, ale Praha se tomu v budoucnu nevyhne.

Rozpočet na příští rok počítá s příjmy a výdaji 87,8 miliardy korun, což je mírně více než letos. Investice dosáhnou téměř 15 miliard korun. Úspory město dělalo ve všech rozpočtových kapitolách, kdy běžné výdaje plošně seškrtalo o deset procent. Výjimkou byla veřejná doprava a svoz odpadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované