Hlavní obsah

Pražané z centra jako ohrožený druh. Politici se bojí pomoci, straší je duch totality

Reportéři Seznamu z 26. 8. 2019: Přetížení turismem se stalo i tématem posledních komunálních voleb, říká Jan Lipold.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Věcí, které zlepšily život v srdci hlavního města je velmi málo, říká komentátor Seznamu Jan Lipold.

Článek

Ulice v centru přecpané auty. Nafukovací obří zvířata jako atrakce pro davy turistů v historických částech hlavního města. Byty v atraktivních lokalitách měnící se na Airbnb model. Všechno jsou to faktory, které život v samém srdci Prahy znepříjemňují, nebo ho z něj dokonce vytlačují na periferii.

„Problém s přetíženým turistickým ruchem není nějakým pražským unikátem. Stejným potížím čelí řada komerčně úspěšných měst v Evropě. Rozdíl je v tom, jak se k tomu staví. Jestli jsou tamní politici schopni přistoupit na regulaci, která to omezí,“ říká v pořadu Reportéři Seznamu šéfkomentátor redakce Jan Lipold.

A přidává příklad. Na Evropskou komisi se před nedávnem obrátilo deset evropských metropolí, aby pomohla s regulací podnikání ve formě Airbnb. „Praha mezi nimi bohužel není. U nás to může souviset se zkušenostmi z let totality. Tedy před rokem 1989. Neboli jakýsi pocit, že omezovat podnikání a rozvoj turistického ruchu je cosi neslušného,“ říká Lipold.

Co se naopak zlepšilo? Jak je na tom Praha ve srovnání s jinými evropskými metropolemi? Podrobnosti v rozhovoru novinářky Sabiny Slonkové s Janem Lipoldem.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který si můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 26. 8. 2019: Politici na sítích. Bič na šarlatány. A Praha, která úpí.Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované