Hlavní obsah

Prázdná mekka turistů volá: Jsme na konci potravinového řetězce

Reportáž z prázdného klubu Karlovy lázně.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na zábavu v podobě barů, diskoték nebo klubů dopadají veškerá opatření vždy mezi prvními, zároveň jde o oblast, která se rozvolňuje mezi posledními. I zde už přišla o práci celá řada lidí.

Článek

Karlovy lázně bývaly největším hudebním klubem ve střední Evropě, v sezoně se v pěti patrech obří diskotéky bavilo i více než tisíc lidí. Dnes už ale přes půl roku zejí prázdnotou. Zábava je totiž zbytnou potřebou lidí, a když přišla opatření, „sáhlo“ se po ní vždy mezi prvními.

Světlo na konci tunelu zhaslo

„Naše činnost byla ukončena v polovině března letošního roku, což trvalo do začátku července, kdy jsme mohli otevřít. Vypadalo to jako světlo na konci tunelu, zdálo se, že se situace bude lepšit, ale trvalo to jen do konce srpna. Potom se naše činnost musela opět ukončit,“ popisuje uprostřed prázdných Karlových lázní jejich spolumajitel Miroslav Lipšanský.

Z původní stovky zaměstnanců a externích dodavatelů v podobě ochranky či techniků zůstali jen čtyři zaměstnanci. Klub je „zazimován“ a u zbylých pracovníků čeká, co bude dál.

Připomeňme si:

Provoz barů, hospod a restaurací byl v ČR omezen už řadu týdnů.

Nejprve do půlnoci, pak do 22. a poté 20. hodiny.

Od 14. 10. do minimálně 3. 11. lze prodávat jen přes okénko do 20. hodiny.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je v gastronomii ohroženo zhruba 200 tisíc pozic.

„V tuto chvíli je to horší v tom, že vůbec nevíme, jak dlouho ta situace bude trvat, jestli se bavíme o horizontu půl roku, roku nebo dvou let. Žádná pokladna není bezedná. Nyní provoz stojí okolo 300 tisíc měsíčně. Napadlo nás i úplné uzavření, ale doufáme, že to ještě nějakou dobu přežijeme a snad během příštího roku budeme moci otevřít,“ dodává Lipšanský.

Barmani, technici, DJs bez práce

Před pandemií se v tomto klubu pohybovaly měsíční tržby v jednotkách milionů korun a kromě externích firem živily i řadu dýdžejů a barmanů. Ti jsou dnes buď zcela bez příjmu, nebo přešli do jiného oboru. V letních měsících, kdy mohl být klub otevřen, ale v Česku stále výrazně chyběli turisté, byl meziroční propad tržeb zhruba 80 procent.

Nyní jsou bary stejně jako restaurace či kavárny pro veřejnost zavřené. Pokud chtějí, mohou prodávat do 20 hodin přes výdejní okénko. Zatímco restaurace se však možná po konci nouzového stavu budou pomalu znovu otevírat, diskotéky a kluby si na své návštěvníky ještě dlouho počkají.

Reklama

Doporučované